kunst

Iver Jåks var opptatt av å ta vare på samiske røtter og tradisjoner i sin kunst.

Samiske assosiasjoner

To verker av modernisten Iver Jåks har en spesiell betydning for Mariam Rapp i Troms fylkeskommune.

Publisert Sist oppdatert
Kunst på jobb

Fylkesråd for kultur, helse og miljø i Troms fylkeskommune, Mariam Rapp, har valgt ut en kunstner og to verk som personlig betyr mye for henne og gir sterke assosiasjoner. Kunstner Iver Jåks (1932-2007) settes ofte inn i en samisk tradisjon, delvis på grunn av hans bakgrunn, delvis fordi han gjerne benyttet seg av samiske elementer. Men i like stor grad var Jåks en modernist som hentet impulser fra samtidens internasjonale strømninger.

– Iver Jåks speiler på denne måten Troms fylkeskommunes satsning på visuell kunst, hvor identitet og særegenhet er viktig. Det å være sterk i seg selv er en forutsetning for utbytte og muligheten til kompetanse- og nettverksbygging med internasjonale kontaktflater.

En kulturpolitisk målsetning i Troms er å tilrettelegge for kulturopplevelser til hele befolkningen på store og små steder.

Verkene av Jåks er to miniatyrskulpturer hvor elementene er bearbeidet av kunstneren, samt av vær og vind. Begge arbeidene er laget i 1994 og mangler tittel. Det ene er laget i tre, det andre av tre ulike materialer: Lær, tre og reinsdyrhorn.

– Arbeidene er ved første øyekast like unnselige som titlene, men materialenes iboende kraft skjuler et helt eget univers når man kommer tett innpå. Troms fylke er en slik perle, med preg av urørte landskap og rik på kulturopplevelser. En kombinasjon som utgjør et godt utgangspunkt for spennende møteplasser og utvikling innen kulturbasert næring, sier Rapp.

– Verkene i sine nye montre skal nå få en ny plassering i fylkeshuset som tydeliggjør Iver Jåks' posisjon og kunstneriske betydning for den visuelle kunstscenen i Troms.

Iver Jåks er etter sin død hedret gjennom vandreutstillingen «Homage à Iver Jåks» (Nordnorsk kunstnersenter og RiddoDuottarMuseat), samt «Iver Jåks: Rekonstruert» (Nordnorsk kunstmuseum) hvor Jåks' verker sammenlignes med samtidige, internasjonale navn som Henry Moore, Louise Bourgeois, Henry Heerup og Jan Groth.

De to verkene som stilles ut sammen, inngår i Troms fylkeskommunes kunstsamling på rundt 1200 verk. I samarbeid med Nordnorsk Kunstmuseum er Troms fylkeskommune først ute i landet med en katalog og utgivelse over egen kunstsamlingen for god forvaltning og oversikt.

factbox_96

Kunst på jobb
Powered by Labrador CMS