Samfunn

Signal fra EU: – Vi trenger like mye gass i 2030 som i dag

EU vil trenge omtrent like mye gass i 2030 som i dag, sier EU-kommisjonens visepresident Maroš Šefčovič.

Publisert Sist oppdatert
Så kom endelig signalet olje- og energiminister Tord Lien ønsket seg. Tidligere i år sendte Norge et brev til EU der de ba om et signal om hvilke behov EU har for gass i fremtiden. Brevet ble omtalt som naivt.
Tirsdag neste uke legger EU-kommisjonen fram en ny energipakke der forsyningssikkerhet står i sentrum. Der vil EU-kommisjonen legge vekt på at gass må spille en viktig rolle i overgangen i overgangen til et lavutslippssamfunn, sa Šefčovič da han var på besøk i Oslo fredag.

– Vår vurdering er at vi vil trenge mer eller mindre det samme volumet av gass som i dag, mellom 380 og 450 milliarder kubikkmeter, sa han ifølge NTB.

Šefčovič tror gass vil bli mer og mer brukt i transporten, både på veiene og i skipstrafikken. I tillegg skal gass erstatte kull.

– Norsk gass og fornybar energi er ein del av energiløsningen for Europa. Å erstatte kull med gass er en effektiv måte å kutte utslippene på. Salg av gass er den desidert største eksportvaren fra Norge og skaper enorme verdier og tusenvis av arbeidsplasser. Jeg er glad for de gode signalene EU gir om gassens rolle, uttalte olje- og energiminister Tord Lien da han i dag viste Šefčovič rundt på Sleipner-plattformen.

Det gjenstår å se om "samme mengde gass som i dag" er nok til å overbevise investorene om at utbygging av Barentshavet vil bli lønnsomt.

Powered by Labrador CMS