Samfunn

Nyutnevnte kronprins Mohammed bin Nayef bin Abduaziz og hans utnevnte etterfølger forsvarsminister Mohammed bin Salman hylles 29 april 2015.

Singaliserer mer uavhengig rolle for Saudi-Arabia

Det handler både om oljepris og stabiliteten i midtøsten når det saudiske kongehuset snus på hodet. Etter at Kong Abdullah døde i januar, har den nye kongen Salman brukt tiden effektivt - og kontroversiellt.

Publisert Sist oppdatert

Sparkingen av den sittende kronprinsen Muqrin, som som en enorm overraskelse på korpset av internasjonale eksperter. Og det ble ikke mindre interessant av at kronprinsens tidligere viseminister 55-årige Mohammed bin Nayef ble den nye kronprinsen. Og kanskje mest pikant, kongen plasserte sin favorittsønn forsvarsminister Mohammad bin Salman i arverekken etter Nayef. Salman er visstnok kun i tredveårene og sådan er historisk brudd med preferansen for eldre ledere.

I tillegg ble Saudia Arabias utenriksminister i 40 år, Saud al-Feisal, erstattet med ikke-kongelige Adel al-Jubei som til nå har vært saudisk ambassadør i Washington og internasjonal talsperson for den saudiske intervensjonen i Yemens borgerkrig.

Beskjeden er klar, ifølge den godt informerte utenrikskommentatoren i Financial Times Gideon Rachmann, dette er en ny historisk epoke for Saudi Arabia.

Han peker på at en av hovedbekymringene for Saudi-Arabia har vært at landet skal ledes av gamle menn for evig. Endringen i arverekken gjør at yngre menn nå slipper til, og med det forhåpentlig større vilje og ønske om reformer.

Kronprins Nayef er populær blant amerikanske og britiske politikere og embedtsmenn. Han har blant ført en hard linje mot al-Qaida-militante grupperinger. New York Times skriver at de nye lederne anser terrorisme og Iran som de største sikkerhetstruslene for landet i dag. De har utvist liten interesse for demokratiske og sosiale reformer, og kursen som pekes ut er fortsatt samarbeid med vesten, men også en mer uavhengig rolle - som den landet har tatt på seg i Yemen.

Powered by Labrador CMS