Samfunn

Joe Biden har tro på seier. Han ber amerikanerne om å være tålmodige mens de siste stemmene til presidentvalget telles opp.

Sleepy Joe mot ­knepen seier

At Joe Biden er det beste Demokratene i USA kan komme opp med i kampen om Det hvite hus, er nesten like utrolig som at Donald Trump nesten ble gjenvalgt.

Publisert Sist oppdatert

KOMMENTAR.Det er mange av oss som har trøbbel med å fatte at halvparten av amerikanerne vil at Donald Trump skal fortsette som president. Forklaringene fra Norges mange USA-eksperter har vært mange. Hovedårsaken er at mange millioner amerikanere ikke har hatt reallønnsøkning siden 1980-tallet, at middelklassen har skrumpet inn mens stolte amerikanske industriarbeidere ikke har hatt noen jobb å gå til på mange år. Så da Donald Trump ville Make America Great Again, var det mange som satte sin lit til ham. Og det var ikke bare et blaff for fire år siden. Valget denne uken ble mye jevnere enn det verdens anselige mengde eksperter forutså.

Men én ting er Trump, og årsakene til at folk stemmer på ham. En annen er Joe Biden – og årsakene til at folk ikke stemmer på ham. At han som kandidat kanskje ikke er den mest karismatiske og folkekjære politikeren, har i mindre grad vært framme som forklaring på Trumps medgang.

Men like utrolig som at Trump nesten blir gjenvalgt, er det at Joe Biden er det beste Demokratene kan komme opp med som motkandidat.

Donald Trump har et poeng når han konsekvent kaller Biden for «Sleepy Joe». Jeg blir nervøs hver gang jeg ser mannen gå ned en flytrapp eller opp på et podium. Han framstår som «veldig gammel», men også som ganske fjern. Den i utgangspunktet gode talen han holdt natt til torsdag – der han kopierte Barak Obamas «jeg er ikke president for røde eller blå stater, jeg er president for De Forente Stater» − ble framført med en entusiasme på linje med en gjennomsnittlig norsk rådmann.

Sleepy Joe er ingen folkeforfører. Årsaken til at han i skrivende stund ser ut til å vinne, handler like mye om at han ikke er Trump, som at folk er begeistret for politikken hans.

Men en dreven politiker er Joseph Robinette Biden jr. Han ble født 20. november 1942 i Scranton i Pennsylvania i USA. Om et par uker fyller han altså anselige 78 år, og – hvis han vinner − vil han dermed bli den eldste som noen gang har vunnet et presidentvalg i USA.

Årsaken til at han ser ut til å vinne, handler like mye om at han ikke er Trump, som at folk er begeistret for politikken han

Og selv om Biden har besøkt «hjembyen» Scranton i den viktige vippestaten Pennsylvania annen hver dag i det siste, så flyttet han og familien til Claymont i Delaware da lille Joe var 10 år gammel. Og det er i Delaware Biden har bygget sin politiske karriere. Som mange andre toppolitikere i USA er han jurist i bunn.

Og allerede i 1972, som 29-åring, ble han valgt inn i Senatet fra Delaware – og der ble han sittende.

Privat har Joe Biden opplevd svært tunge stunder. Hans første kone Neilia og deres yngste barn, Naomi, omkom i en bilulykke i 1972. Og i mai 2015 døde hans eldste sønn, Beau, av hjernekreft.

I 1977 giftet han seg på nytt med Jill Tracy Jacobs, som han fikk nok et barn med.

Innimellom slagene har Joe Biden også prøvd seg som presidentkandidat − både i 1988 og 2008. Begge gangene trakk han seg raskt, etter dårlig oppslutning i nominasjonskampen.

I august 2020 ble Joe Biden endelig nominert som Demokratenes presidentkandidat og valgte senator Kamala Harris fra California som visepresidentkandidat.

Denne gangen ser det ut til å gå veien. Og amerikanerne vet hva de får. Joe Biden har vært politiker i nesten 50 år, og er en dreven spiller.

Han var visepresident i åtte år under Barak Obama, og blir omtalt som en «hyggelig fyr». Det holder det, i dagens USA.

Powered by Labrador CMS