Aktuelt

Slik ser The Daily Telegraph ut i dag, etter at Trump overrasket alle og stakk av med seieren.

Slik reagerer verden på Trump-seieren

Ytre høyre jubler, mens europeiske aviser tegner opp dommedagsbilder etter valgnatten.

Publisert Sist oppdatert

Trumps brakvalg har sendt rystninger gjennom hele verden, og reaksjonene har ikke latt vente på seg.

Europeiske aviser var svært direkte i omtalen av valget. Britiske aviser har gått langt i å melde om dommedag. Daily News skriver kaller det hvite hus «House of Horrors», mens Daily Telegraph slår stort opp på dagens førsteside «God save America» og fortsetter med å skrive om det amerikanske «valgmarerittet» og om det splittede USA.

The Economist har på sin side kalt valgnatten «fright night», og referte til hvordan markedene reagerte og blant annet hvordan den mexicanske pesoen stupte etter at det ble tydelig at Trump kom til å gå av med seieren. iNews kaller USA «Disunited states».

Den spanske avisen El Pais skriver at «USA frykter total lammelse etter protestvalget». El Periodico skriver at «Gud har mistet USA».

Franske Le Monde noterer alle klagene og ureglementerte hendelsene rundt stemmeavgivningen i USA. Avisen skriver også om Marine Le Pens gratulasjoner til Donald Trump.

Félicitations au nouveau président des Etats-Unis Donald Trump et au peuple américain, libre ! MLP

I Kina når ikke nyhetene om Trump til topps i nyhetsbilde. Den offisielle tv-kanalen CCTV nevner Trump-seieren bare med en liten notis på den engelske versjonen av siden. Her er det Putins møte med Kinas statsminister preger nyhetsbildet.

Ytre høyre jubler

«Det globalist-liberale etablissementet og all dens maskineri, besieret av USA» skrev lederen av det ytterliggående spanske partiet Vox Santiago Abascal.

Tidligere leder av det britiske uavhengighetspartiet Ukip Nigel Farage gratulerte Trump med seieren på Twitter.

I hand over the mantle to @RealDonaldTrump! Many congratulations. You have fought a brave campaign. pic.twitter.com/txD3RFMQ2l

Putin gratulerer

Russlands president Vladimir Putin gratulerer Donald Trump med valgseieren, melder NTB.

– Dialogen mellom Washington og Moskva er i begge lands interesse, sier Putin, som håper han kan samarbeide med Trump om å bedre forholdet mellom de to landene.

– Jeg håper at vi kan samarbeide om forholdet mellom våre land og om internasjonale spørsmål, skriver Putin i en hilsen til USAs kommende president, ifølge nyhetsbyrået Ria.

EU-parlamentets president Martin Schulz mener forholdet mellom EU og USA vil bli vanskeligere med Donald Trump som USAs president.

– EU vil opprettholde forholdet. Det håper jeg også at USAs nye president vil, skriver han i en uttalelse, der han samtidig ønsker Trump lykke til, ifølge NTB.

Skandinavisk pragmatisme

Finlands president Sauli Niinistö gratulerer Trump med valgseieren og håper han ikke snur ryggen til Europa og østersjøregionen, melder NTB.

– For Finland er det viktig at USA knytter seg til Europa og sikkerheten i østersjøregionen, sier Niinistö.

Leder av Sverigedemokratene Jimmie Åkesson sier til Expressen at han blir skremt av den amerikanske valgkampen og at han er glad for at han slipper å stemme på noen av kandidatene.

Gruppeformann i Dansk Folkeparti Peter Skaarup derimot, oppfordrer alle til å respektere amerikanernes valg.

Tillykke til Donald Trump. Det amerikanske folk har talt, og det må alle respektere. Jeg håber på et godt samarbejde mellem DK og USA #dkpol

Powered by Labrador CMS