Samfunn

Små barn blant de etiopiske aksjonistene i domkirken

Rundt femti etiopiere vil tilbringe natten inne i Oslo domkirke i protest mot myndighetenes behandling av deres asylsøknader. Blant dem er flere små barn.

Publisert Sist oppdatert

Asylsøkerne sier de sultestreiker og nekter å komme ut før de får det som de vil. De fleste av dem sitter samlet på kirkebenkene bakerst i kirken. Få har tatt av seg yttertøyet, og samtalen er lavmælt. Til og med barna er stille.

– Vi har vært rettsløse i mange år, og vi kan ikke leve sånn lenger. Vi har mistet arbeidstillatelse og skattekort, og har ingen inntekt. Derfor er vi her nå, sier Bizualem Beza, talsperson for Etiopiske asylsøkeres forening i Norge.

Hektisk

Domprost Olav Dag Hauge og hans kolleger jobber hektisk med å finne en løsning på situasjonen, men han innrømmer at han ikke vet hva som vil skje med menneskene som har søkt ly i kirken hans.

– Det er et helsemessig problem at de er så mange. Kombinert med sultestreiken som pågår, blir det enda verre, sier domprost Olav Dag Hauge til NTB.

Siden restaureringen av kirken ennå ikke er fullført, er det bare to toaletter som kan brukes. De hygieniske forholdene i kirken er dårlige, og det finnes blant annet ikke varmtvann.

– Vi skal sette ut mat i løpet av kvelden, og håper at flest mulig blir fristet til å spise, sier Hauge.

Han forsøkte mandag kveld å få tak i frivillige til å tilbringe natten sammen med etiopierne i kirken. Hvis ikke det lykkes, vil Securitas-vakter bli innleid.

Hauge forteller at han tirsdag skal i møter med blant annet kommunen, bydelen, barnevernet og legevakta for å finne ut hvordan situasjonen kan håndteres.

Én pakke bleier

Seks små barn skal overnatte i Domkirken natt til tirsdag. Opse Dihnsa er blant mødrene som aksjonerer.

– Vi håper dette kan få myndighetene til å åpne øynene og se på oss. Vi er ikke dyr, vi er mennesker, og vi trenger beskyttelse, sier Dihnsa, med seks måneder gamle Christian i armene.

– Nå har jeg barn, men jeg får ingen barnetrygd eller støtte, så hvordan kan jeg leve? Barnet mitt er ulovlig, han har bare fått personnummer, ikke oppholdstillatelse. Jeg spiser ikke, men det gjør han, sier Dihnsa.

Hun har med en pakke bleier og en pakke morsmelkerstatning, i tilfelle mangelen på mat skulle gjøre henne ut av stand til å amme.

Hauge forteller de har tett kontakt med barnevernet.

– Vi har sagt at vi ikke kan gi barn i den alderen et tilfredsstillende opphold, og har bedt dem om å gå ut. Vi har bedt dem om å ikke la barna lide selv om de ønsker å aksjonere, og føler at vi blir hørt, sier Hauge.

Seks måneder

Ifølge UDI oppgir flertallet av asylsøkere fra Etiopia at de risikerer forfølgelse av etiopiske myndigheter som følge av egen eller familiemedlemmers politiske tilknytning, eller som følge av at de selv eller nære familiemedlemmer anklages av myndighetene for å være politisk opposisjonelle. Talsmann Beza sier etiopierne som mandag kveld holder hus i kirken tilhører opposisjonen i det afrikanske landet.

– Jeg flyktet fordi faren min og flere i familien min ble drept fordi faren min var politiker, forteller Dihnsa.

Hun sier hun har hatt flere jobber siden hun kom til Norge for ti år siden. Nå har hun fått det tredje avslaget på asylsøknaden.

Risikerer forfølgelse

Episoden startet da etiopiere uten opphold mandag gikk i demonstrasjonstog i Oslo med krav om at norske myndigheter behandler deres søknader individuelt, ikke kollektivt.

De anslagsvis 300-400 demonstrantene gikk opp Karl Johans gate og de fleste avsluttet markeringen foran Stortinget. De ber om at situasjonen deres settes på dagsorden.

Etter demonstrasjonen gikk rundt 120 etiopiere inn i Oslo Domkirke for å fortsette sin kamp mot norske myndigheter. Ved 20-tiden mandag var det et femtitall asylsøkere igjen i kirken. Ifølge Hauge vil de få lov til å komme og gå som de vil.

Ifølge UDIs statistikk for 2010 søkte 566 etiopiere om asyl i Norge. Av disse fikk 314 avslag. 150 personer fikk innvilget asyl som konvensjonsflyktninger. (©NTB)

Powered by Labrador CMS