Samfunn

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad er ikke overrasket over smittehoppet det siste døgnet.

Smittehopp som ventet etter så mye kontakt mellom folk

Smittehoppet det siste døgnet er ikke overraskende, mener assisterende helsedirektør Espen Nakstad. Fortsatt er det uvisst hvor alvorlige følgene blir.

Publisert Sist oppdatert

Nesten 750 nye koronasmittede ble registrert siste døgn – det høyeste tallet siden tidlig i april.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 537 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 465, så trenden er stigende.

– Hadde disse tallene kommet for et halvt år siden, ville de skremt vannet av oss, sier Nakstad til NTB.

Han sier tallene er som ventet fordi folk har mye mer kontakt med hverandre enn tidligere i sommer. Men nå er ikke situasjonen like alvorlig fordi så mange er vaksinert.

Til nå har vel 3,7 millioner nordmenn fått første dose av koronavaksinen, mens 2,2 millioner har fått andre dose.

Bekymret for eldre

For hver uke som går, blir konsekvensene derfor mindre alvorlige. Likevel er det viktig å være på vakt for å hindre smitte.

– Det er vanskelig å si hvor mange innleggelser det blir de neste ukene, det spørs hvilke aldersgrupper som smittes mest. Vi er mest bekymret for uvaksinerte i høyere aldersgrupper, sier han.

Tirsdag var 32 koronapasienter innlagt på sykehus, tre flere enn dagen før.

Rekordhøyt vaksinetempo

Han sier det er flere grunner til at en del eldre fortsatt ikke har vaksinert seg, selv om de har fått tilbud om det. Noen kan ha vært på ferie da de fikk time, mens andre har vært på reise i utlandet.

– Noen kan ha vært usikre, men lander på at de ønsker vaksine likevel, sier Nakstad.

Han presiserer at vi fortsatt ikke har befolkningsimmunitet.

– Vaksinetempoet er høyere enn noen gang. Vaksinekalenderen til FHI tyder på at vi er i mål med vaksineringen av alle voksne i Norge innen midten av september.

Fredag ble det kjent at Norge får 1 million ekstra doser med Moderna-vaksinen fra Polen, og at vaksineringen dermed kan skyte enda mer fart.

Flere utbrudd sannsynlig

De få ukene som gjenstår før vi er i mål med vaksineringen, blir avgjørende for om vi får en fjerde smittebølge eller ikke. Folk har mye mer kontakt enn tidligere, og den svært smittsomme deltavarianten lar seg ikke be to ganger.

– Det er sannsynlig med flere utbrudd som kan bli krevende å håndtere for kommunene, men samtidig vil vaksinasjonstempoet hjelpe oss mye. Viruset møter flere og flere vaksinerte og klarer ikke like lett å smitte, sier Nakstad – som samtidig igjen advarer mot tett kontakt:

– Husk å holde avstand i det offentlige rom, hold deg hjemme hvis du ikke er frisk og test deg ved symptomer.

Powered by Labrador CMS