Nyheter

Direktør Sofie Nystrøm (t.h.) i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) går av. Justisminister Emilie Enger Mehl beskirver NSMs ulovlig lån som en alvorlig sak. Bildet er tatt da Nystrøm overleverte NSMs sikkerhetsfaglige råd.

Sofie Nystrøm går av som sjef i NSM etter at selskapet inngikk ulovlig låneavtale

NSM-direktør Sofie Nystrøm har bedt om å få fratre med umiddelbar virkning etter at NSM har inngått en ulovlig låneavtale på 200 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

­– Dette er en alvorlig sak. Justis- og beredskapsdepartementet vil, i samarbeid med Forsvarsdepartementet, sette inn en interimsledelse i NSM, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Departementet ble kjent med lånet i november 2023.

Lånet utgjør et brudd på gjeldende lover og regelverk, blant annet Grunnlovens bestemmelse om Stortingets bevilgende myndighet. Låneopptaket er også i strid med sentrale punkter i statens budsjett- og økonomiregelverk. Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har gått langt utover sine fullmakter, ifølge pressemeldingen fra justisdepartementet.

– Da det ble klart for Justis- og beredskapsdepartementet at NSM hadde et lån, satte departementet straks i gang undersøkelser i saken. Dette arbeidet pågår fortsatt. Departementet kan ikke nå utelukke at det videre arbeidet vil avdekke flere kritikkverdige forhold, sier Mehl.

– NSM tok opp lånet uten fullmakt og uten å informere noen av departementene om låneavtalene. Låneavtalene er ulovlige, og det er gjort alvorlige feil, sa Mehl på pressekonferansen fredag ettermiddag.

Nystrøm beklager

Selv beklager Nystrøm det som har skjedd.

– Det er alvorlige regelbrudd, og jeg tar det hele og fulle ansvar for dem. Jeg har fått informasjon om at NSM har hatt denne typen låneavtaler siden 2014, og NSM har ved flere anledninger vært i dialog med departementet i forkant av inngåelsen av avtalen. Da jeg ble klar over regelbruddet, iverksatte jeg umiddelbart undersøkelser og tiltak for å korrigere, sier Nystrøm.

Setter inn en rekke tiltak

Justis- og beredskapsdepartementet har det overordnede administrative og budsjettmessige ansvaret for NSM, mens ansvaret for den faglige virksomhetsstyringen er delt mellom Justis- og beredskapsdepartementet og Forsvarsdepartementet.

Følgende tiltak er eller blir iverksatt omgående:

  • Justis- og beredskapsministeren har instruert NSM om å stoppe alle utbetalinger og transaksjoner relatert til låneavtalen.
  • Justis- og beredskapsdepartementet er i god dialog med den private utleieren, som også er långiver, om de avtalerettslige konsekvensene av låneavtalen med sikte på å avslutte den ulovlige avtalen.

  • Justis- og beredskapsdepartementet og Forsvarsdepartementet har iverksatt en gjennomgang av alle husleieavtaler inngått av NSM de siste ti årene.

  • Justis- og beredskapsdepartementet og Forsvarsdepartementet vil sette i gang en ekstern gjennomgang for å kartlegge omstendighetene rundt NSMs inngåelse av leieavtalen på Fornebu og låneopptak i tilknytning til dette.

  • Justis- og beredskapsdepartementet vil også gjennomgå egne rutiner for økonomi- og etatsstyring av NSM, herunder rutiner for behandling av leiesaker.
  • Justis- og beredskapsdepartementet vil, i samarbeid med Forsvarsdepartementet, sette inn en interimledelse i NSM for å gjennomføre nødvendige tiltak for å sikre god økonomistyring og internkontroll, samtidig som NSMs samfunnsoppdrag ivaretas.
  • På bakgrunn av dette har regjeringen i dag lagt fram forslag for Stortinget om å øke bevilgningen til NSM med 200 millioner kroner for å kunne innfri lånet, selv om det p.t. ikke er gitt at staten vil være fullt ut forpliktet. Det er ennå ikke avklart hvilket endelig beløp staten må betale tilbake.
Powered by Labrador CMS