Samfunn

Solberg-spagat i reservasjonsrett-saken

Lokale Høyre-politikere vil ikke gi fastlegene reservasjonsrett. Samarbeidet med Krf er i fare.

Publisert Sist oppdatert

Erna Solberg får tøff kritikk, både fra opposisjonen og Krf. Også hennes egne vender tommelen ned for å gi leger reservasjonsrett mot å henvise kvinner til å utføre abort, skriver Dagsavisen.

Med et lovforslag på høring, som legger opp til at kommunene selv skal få bestemme om fastlegene skal få reservere seg, har det ikke manglet på reaksjoner.

30. april er fristen i høringsrunden, men allerede nå sier 18 Høyre-ordførere et rungende nei til å gi sine leger muligheten til å reservere seg. Går de andre tillitsvalgte samme vei, får det konsekvenser for lovendingens gjennomslag, skriver Dagsavisen. 53 prosent av landets befolkning bor i en Høyre-styrt kommune.

Bare tre stemmer gir Høyre, Frp og Krf det avgjørende flertallet for forslaget i Stortinget. Ifølge Dagsavisen ønsker ikke en rekke representanter i Frp og Høyre reservasjonsrett.

Høyre har tradisjonelt stilt sine representanter fritt i verdispørsmål, men denne gangen tyder mye på at partipisken svinges, for å sikre at samarbeidsavtalen står fast, skriver avisen.

Powered by Labrador CMS