etikk og samfunnsansvar

Solheim går god for Grameen-Yunus

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) sier det ikke foreligger indikasjoner på at Grameen Bank har opptrådt korrupt eller underslått midler.

Publisert Sist oppdatert

Solheim ba NORAD om en redegjørelse for bruken av norske bistandspenger i Bangladesh på 1980 og 90-tallet etter at NRK Brennpunkt i forrige uke rettet et skarp søkelys på virksomheten som blir drevet av fredsprisvinneren Muhammad Yunus og hans forskjellige Grameen-selskaper.

Rapporten fra NORAD viser at Grameen Bank i 1996 overførte 608,5 millioner kroner til selskapet Grameen Kalyan som ble eid av ni toppledere i Grameen Bank. Selskapet var organisert som et non-profit selskap med begrenset garantiansvar for deltakerne.

Formålet med selskapet var imidlertid å yte lån og tilskudd til en rekke gode formål, ikke minst formål som kom ansatte i Grameen-systemet til gode.

Da det ble oppdaget at 170 millioner norske bistandskroner var overført til Grameen Kalyan utløste det forhandlinger med den norske ambassaden i Bangladesh som endte med at de 170 millionene ble tilbakeført Grameen Bank, viser rapporten.

– Saken ble avsluttet gjennom den avtalen om tilbakeføring som ble inngått i mai 1998 under den daværende regjering, sier Erik Solheim.

Alle avtaler mellom NORAD og Grameen Bank samt en rapport utarbeidet av ECON ble tirsdag gjort offentlige på UDs hjemmeside. (©NTB)

Powered by Labrador CMS