børs og aksjetips

Du får godt betalt for å ta risiko, påpeker analysesjef Stig R. Myrseth i Terra Markets.

Sommerens aksjemarked

Hvordan bli aksjemarkedet i sommer? Stig Myrseth, som leder Børsspeilet, gir sine vurderinger.

Publisert Sist oppdatert

- Aksjeinvestorer har hatt mye å feire det siste året. Resesjonen er over, resultatene er gode og renten er lav. Problemet er at dette er gammelt nytt og at nyhetsstrømmen fremover vil bli mindre oppmuntrende, sier analysesjef Stig R. Myrseth i Terra Markets.

Se Myrseths siste aksjevalg i Børsspeilet her.

Han frykter at de beste nyhetene ligger bak oss. Han påpeker at effekten av de økonomiske stimulansene iverksatt under finanskrisen nådde sitt maksimum tidligere i år og vil avta raskt utover i andre halvår. Støttehjulene demonteres, og verdensøkonomien må klare seg på egen hånd.

Så er spørsmålet om dette går bra, eller om sykkelen vil velte på ny.

Europa

- Situasjonen er mest kritisk i Europa. De finansielle spenningene er høye, og når belastningen er stor, er det alltid risiko for at svake ledd i kjeden ryker med potensielt destabiliserende annenrunde-effekter. Det er for tidlig å slå fast at gjeldskrisen i Sør-Europa er løst. Nye overraskelsesangrep fra Middelhavet kan komme, sier Myrseth.

USA

Når det gjelder USA, var bildet for økonomien lenge positivt, men analytikerne i Terra mener at det begynner å bli mer nyansert. Bortfall av kjøpssubsidier gjør at sjokkerende svake boligstatistikker kan ventes utover sommeren. Videre synes arbeidsløsheten å ha bitt seg fast på et høyt nivå samtidig som store underskudd i utenriksregnskapet og offentlige finanser advarer mot at amerikanerne lever over evne.

Kina

I Kina er derimot veksten sterk. For sterk, mener Myrseth. Boligprisene stiger, og inflasjonspress bygger seg opp. Det siste årets nedtur på Shanghai-børsen og i særdeleshet i kinesiske eiendomsaksjer advarer mot at fremtiden kanskje ikke er rosenrød. Kinesiske investorer er redde.

- La oss håpe denne frykten er ubegrunnet, sier Myrseth.

Lavere veksttakt

Han roper heller ikke hurra for utsiktene for verdensøkonomien eller kredittmarkedene. Han mener at veksttakten vil avta samtidig som høye offentlige gjeldsnivåer må rettes opp, og advarer mot at finansmarkedene er skjøre.

- Den gode nyheten er at disse problemene i stor grad er kjente og inndiskonterte. Det finnes knapt en investor som ikke kan alle truslene mot verdensøkonomien utenat på rams, poengterer Myrseth.

Godt betalt

Han påpeker at dagens verdsettelse av aksjer gjenspeiler det usikre verdensbildet. Man får godt betalt for å ta risiko. Forward P/E er på 12,7 i USA mot normalt 14-15, mens det tilsvarende tallet er 9,8 på hovedindeksen mot normalt 11.

Videre er investors dilemma at renten på risikofrie plasseringer er særdeles lite fristende.

- Selv en superkonservativ pensjonsforvalter vil ha problemer med å bli begeistret over en tiårig tysk statsrente på 2,7 %. Ett sted må folk ha pengene sine, sier analysesjefen.

Summa summarum heller han mot at det går mot en sidelengs eller småpositiv sommerbørs. Noen fest blir det ikke. Til det er usikkerhetsmomentene for mange.

Powered by Labrador CMS