Annonse
jobb og ledelse
SommerVin
Økonomisk Rapport gir deg de beste vintipsene for sommeren, og noen kjøletips . Vår faste vinekspert Remi Madsen er kjellermester ved Hotel Continental i Oslo. Til årets sommer har plukket ut fem viner under 100-lappen, fem småfine, fem for kjennere og fem bag-in-box-viner. Sist og mest har han plukket ut en champagne for den kresne og en for den tørste.
Annonse
Det er ingen vits i å kaste bort god vin ved å servere den lunken. La den stå kaldt og lett heller på rumpa når du skal ha påfyll.Madsen mener en bøtte med is eller aller helst en kjøler er prima. Her er hans temperaturanbefalinger:Champagne: 8-9 grader (gjelder også musserende)Hvitvin: 8-12 grader, men det er best å starte kjølig, for den stiger fort i et varmt glass. De rikeste hvite kan være opp mot 10-12 grader, men la dem starte kjøligere om du er usikker.Røde: Start på 15-16 grader, la det stige naturlig, men helst ikke over 18. Da mister den friskheten og det er mest prosenten som kommer frem.Bruk gjerne sjøen for å kjøle ned vinen. Hent en bøtte med sjøvann og husk at det er bedre at de røde er kaldere enn anbefalt enn for varme.Kr 99,90BasisutvalgDette er en gammel traver som nå har kommet i 2005-årgang. Lys farge med meget frisk ren duft av sitrus/lime, stikkelsbær, solbærblader og litt urter.Smaken er leskende med flotte fruktsyrer og god balanse. Vinen sitter godt i munnen.Nytes nå, gjerne alene eller sammen med lette sommerretter. Kr 89,90BestillingslistenVi har nevnt denne før i vår, men er et «must» nå i sommer, med sin flotte rosarød farge. Duften er nesten litt forførende i form av sine delikate aromaer fra røde bær/skogsbær. Smaken er leskende med fine syrer, og sitter godt i munnen. Dette er en perfekt rosévin som alle vil like. Så husk å kjøpe mer enn én flaske.Drikkevin, men passer også til lettere sommerretter, gjerne svin.Kr 93,20BasisutvalgEn flott, rimelig vin med lys gul farge. Duften er preget av tropisk frukt (mest skall), epler, sitrus, urter og blomster, samt noe krydder.Smaken er frisk og fruktig med fin, ren, lang ettersmak. Deilig vin.Kan nytes alene eller med sjømat med rike sauser.Kr 74,-BasisutvalgEn frisk og meget fruktig vin med flott leskende sødmetonet smak. Fin, lett syrlig finish. Dette er en god drikkevin, gjerne lett avkjølt (14-15 grader).Kr 85,50BasisutvalgMørk purpurrød farge. Behagelig duft av mørke bær, urter, eikefat og jordsmonn. Smaken er saftig og bløt tvers gjennom. Godt balansert. Sitter en stund i munnen. Druen er 95 prosent Malbec og fem prosent Merlot.Drikkevin eller til grillet kjøtt.Kr 149,00BasisutvalgGulgrønn farge.Vinen er på druen Albariño. Frisk, fruktig duft med noe druefedme. Behagelig og balansert smak følger duften aromamessig. Med fin fylde og god fasthet i finishen blir denne en spennende vin. Sjømat-tapas.Kr 149,90BasisutvalgVinen har en fremtredende aromatisk karakter med en del druefedme. Smaken er godt balanserende, fin syrestruktur, fine toner av mineraler, samt krydder.Røkt fisk er en klassisk kombinasjon, og smaksrike fiskeretter vil også fungere utmerket. Eller bare å nyte et glass, går fint.Kr 139,90BasisutvalgEn av de aller beste grill-vinene gjennom en årrekke. For ikke snakke om at den er deilig å bare drikke. Laget av gamle druestokker. Alle mer enn 50 år gamle. Druene er Grenache 60 prosent, Syrah 20 prosent, Cinsault ti prosent, Carignan (fem prosent) og Mouvedre fem prosent. Blårød farge. Flott bærduft med masse røde og mørke bær, skogsbær og skog. Smaken følger opp duften, bløt og behagelig, balansert, svakt krydret. Tørker litt mot slutten, men med fin fylde. Kort sagt, flott vin.Kr 139,90BasisutvalgTett, dyp rød farge. Rik duft av røde og mørke bær, særlig kirsebær. Noe fatkrydder, mokka og sjokolade. Bløtt fyldig smaksanslag, flotte syrer, bra saftig fylde, bløte fine tanniner, masse mørke bær og noe fat i finishen. Flott vin til middels kraftige kjøttretter, gjerne grillet, nytes litt kjølig (15 grader).Kr 129,90BasisutvalgEn kjent vin med en liten pinne rundt halsen (gjelder også den hvite Il Bianco).Vinen har intens rød farge og aromaer i retning av mørke skogsbær og noe krydder. Smaken er fruktig og smaksrik, med flotte tanniner. Innsmigrende karakter og lang ettersmak. Vil passe fint sammen med de fleste kjøttretter. En flott allround-vin, finnes også i magnum.Kr 163,-BasisutvalgEn nydelig Sancerre med lys gul klar farge. Duften er preget av mye sitrus, grønn lime, stikkelsbær, grønne pærer og mineraler. Smaken er meget fruktig med flott struktur og friskhet, stram fordi den er ung (2005), men med en imponerende finish som sitter lenge. Nytes nå.Kr 209,90BasisutvalgLys gulgrønn farge. Klassisk elegant rieslingduft. Fast, ren og nydelig smak med flotte syrer og en flott leskende finish. En perfekt vin kun på druen Riesling. Trenger rik mat, gjerne lyst kjøtt.Kr 193,-BasisutvalgLys gul farge med svakt grønnskjær. Ung, frisk duft med tydelige mineraler og noe blomster, samt litt eik. Smaken er nydelig, med god stramhet, middels fylde, frisk elegant finish. Sitter lenge. Flott å nyte allerede nå, men vil utvikle seg videre i flere år til.Kr 334,80BasisutvalgDenne finnes i to årganger, i følge prislisten. Prøv helst 2001. Tett, rød farge. Rik og ganske robust duft av solbær, mokka/kaffe, fat, cedertre og røyk. Fyldig elegant fruktig anslag. Silkemyk, men samtidig med gode syrer og tanniner, men overraskende tilgjengelig allerede nå. Frisk og svært lang ettersmak med nydelig solbærpreg, en del jordsmonn, røyk og cedertre fra midtfasen og ut. Til grillet kjøtt, helst litt utsøkte retter.Kr 997,50BestillingslisteDenne er vanskelig å få tak i, men det er virkelig verdt å prøve. En utrolig rik duft av kirsebær, røde og mørke, samt eik, trevirke, krydder og animalskhet. Smaken er stram, meget fyldig og har en vanvittig lang finish.Bag-in-BoxKr 429,90 (300 cl)BestillingslisteDyrere enn noen av de andre konkurrentene, men smaker også mye mer.Lys, gul farge. Ren duft med innslag av jordsmonn, epler og tropisk frukt.Smak: God saftig stil, sitter godt og ganske lenge. En deilig, nesten forførende vin. Nydelig at den er å få i slike mengder.Anbefaler to bokser fra livsnyteren Nicolaysen, som også er den norske representanten i The European Spirits Organisation (CEPS) og norsk teknisk ekspert i OIV. Den Internasjonale Vinorganisasjonen som har 44 medlemsland med sete i Paris.Kr 327,90 (300 cl)BasisutvalgLys, gullgul farge. Fin, deilig duft med mange aromaer, spesielt tropisk frukt. Smaken er ganske saftig, med god slank balanse og fine syrer, god finish.For de som ikke kjenner druen Viogner, er dette en stor mulighet til å smake den, selv om du må dele med flere. Utmerket til bare å drikke.Kr 294,90 (200 cl)BestillingslisteRipasso er fremstilt etter en tradisjonell metode, hvor vinen gjøres for annen gang, på restene av de tørkede druene som blir brukt i produksjonen av Amarone. Klar mørk rød, med ungdommelig frisk, fruktig bærnese, spesielt kirsebær. Smaken er rik med middels fylde og god saftig finish, med en liten bitter syresnert helt på tampen. Morsom bare å drikke, men den er litt kraftig. God til smaksrike retter av okse/lam.Kr 319,90 (300 cl)BasisutvalgDette er min favorittvin. Eieren Dall er en gammel vinmann som nyter god respekt i sitt område, og det forstår man godt etter å ha smakt vinen. Laget av gamle druestokker på druene Grenache, Syrah og Mouvedre. Dette er en meget smakfull og konsentrert vin med mye bæraroma i duften - av modne bærfrukter som skogsbær og solbær. Et fint preg av krydder, samt innsmigrende tanniner, gjør dette til en vin for smakfulle retter av grillet kjøtt av okse, lam og svin. Eller bare til å nyte.Kr 289,90 (300 cl)BestillingslisteFin, klar, mørk rød farge med ungdommelig preg. Duften er saftig, med nesten litt søtlig preg av røde/mørke bær, samt skogsbunn. Smaken er saftig, balansert med fin struktur, lett å drikke, samt rimelig. Sitter en stund i munnen.Man burde ikke glemme et glass Champagne i sommervarmen, gjerne sammen med litt jordbær.- Det er uten tvil at champagne maner frem en følelse av eleganse, snev av overdådighet, samt at sjelen føler seg utrolig fornyet og gir en slags trøst for slitne hoder. Som Munken Perignon sa første gang han smakte champagne: «Brødre kom, jeg drikker stjerner», forteller Madsen på bryggekanten.Kr 999,-BestillingslisteGul, flott, klar farge. Nydelig rik duft med masser av mineraler, røde bær, nøtter, fat, toast, skogbunn. Smaken følger som duften, med en meget elegant mousse. Flott lengde, deilig ettersmak. Dyrt, men luksus koster.Kr 199,90BestillingslisteGullgul farge, behagelig duft av modne røde epler, sitrus, noe bakverk og mineraler. Fint smaks- anslag, med innbydende kremet mousse/bobler, gode syrer og en deilig ettersmak. En rimelig og god champagne.Temperatur om sommerenUnder 100,-Chateau Bonnet 2005, Bordeaux (2825)Domaine du Tariquet le Rose 2005, Cotes du Gascogne, Frankrike (44104)Grüner Veltliner Göttweiger Berg 2004, Malat, Kremstal-Østerrike (20923) Ramada 2004, DFJ Vinhos, Portugal (32125)Ch. de Meaux 2004, Frankrike - Cahors (20912)SmåfinLagar de Cervera Albariño 2005, Spania - Rias Baixas (7588)Pinot Gris Reserve 2004, Albrecht, Alsace- Frankrike (13699)Chateau de Ségriès 2003, Lirac - Rhone (31335) Barbera d'Alba «Torriglione» 2004, Ratti, Piemonte (34349)Montepulciano d'Abruzzo 2004, Zaccagnini Italia, Abruzzo (45130)For kjennereSancerre Grande Réserve 2005, Dom. Henri Bourgeois, Loire, Frankrike (743)Terra Montosa Riesling 2004, Georg Breuer, Rheingau (15242)Rully 1. er Cru La Pucelle 2004, Vincent Girardin, Burgund (47723)Domaine de Chevalier 2001, Pessac-Léognan, Bordeaux (37509)Barbaresco Rabaja Riserva 2001, Bruno Giacosa, Piemonte, Italia (44201)Petit Chablis 2003, Cave des Vignerons de Chablis (La Chablisienne), Burgund (45884)Allround boksvinCollection Frithjof Nicolaysen Viogner 2005 (33893)Collection Frithjof Nicolaysen Valpolicella Classico Ripasso, Italia (50261)Campuget Cuvee Jean Lin Dall (32668)Portada Caladoc Roriz, Portugal (31933)SprudlevannDen luksuriøseKrug Grande Cuvée, Brut (3545)For den tørsteBrut Tradition (46398)
Nylige artikler
Norge, EU og Storbritannia enige om fiskeriavtale
EUs beslag av russiske midler: De Wever alene mot Kommisjonen – men vinner hjemme i Belgia
Økt oppmerksomhet uten politisk betydning
Monument-syndrom og offentlige bevilgninger
Så mange ledere er det i kommunen der du bor
Mest leste artikler
Regjeringen skroter lovfestet betalt ferie fra første arbeidsår: Akademikernes leder Lise Lyngsnes Randeberg er skuffet
Magne Lerø: Trump og EU: Forvirring rundt fredsplanen for Ukraina
Forsvarsmekanismer på arbeidsplassen: Hvordan ledere og ansatte lurer seg selv
Indre Namdal tester ny fastlegemodell: Kommunalt oppgavefellesskap i fokus
Vegard Einan i NHO Service og Handel: LOs søksmål om deltid truer den norske arbeidsmodellen