Samfunn

Soningskøene blir bare lengre og lengre

Soningskøene er nå tre ganger lengre enn de var for fire år siden. Årsaken er at politiet gjør en enda bedre jobb, ifølge Justisdepartementet.

Publisert Sist oppdatert

Per 8. august i år sto 1144 i soningskø, mot 339 i 2009. Dette til tross for at daværende justisminister Knut Storberget for fire år siden lovet at soningskøene snart skulle være en saga blott. Årsaken til at det allikevel går i gal retning er at politiet gjør en stadig bedre jobb, ifølge Justisdepartementet.

– Når soningskøen har blitt lengre skyldes det blant annet at politiet er styrket, etterforskningsmetodene er mer effektive, oppklaringsprosenten er høyere og det har vært en sterk økning i varetektsfengslinger av utenlandske kriminelle, sier statssekretær Kristin Bergersen til VG.

På VGs spørsmål om hva som er gjort for å skaffe til veie flere soningsplasser svarer statssekretæren følgende:

– Siden 2006 har det kommet 890 nye plasser. Elektronisk kontroll, med sine 237 plasser, har gitt gode resultater og flere fengselsplasser. Den nye utlendingsavdelingen ved Kongsvinger fengsel vil også bidra til bedre å håndtere utenlandske statsborgere, sier hun.

Høyre kritiske

Høyre-stortingsrepresentant Michael Tetzschner synes det er uheldig at soningskøene vokser, og tolker dette som et signal om et rødgrønt løftebrudd.

– Fire år etter at køen skulle være historie kan vi bare konstatere én ting, nemlig at det er Storberget som er historie, sier han til VG.

Han mener for lange soningskøer representerer et problem både på det praktiske og det prinsipielle plan.

– Køene betyr at folk ikke får gjort opp for seg, og i mellomtiden begår noen av dem nye lovbrudd. Det er også et signal om at idømt straff kun er en formalitet, og ikke har noen praktisk betydning. Dette svekker folks rettfølelse og tillit til ordensmakten, sier Tetzschner.

Powered by Labrador CMS