Næringsliv

Maria Borch Helsengreen, direktør for forretningsutvikling, og Joakim Høegh-Krohn, administrerende direktør, i Argentum.

Staten investerer, lederne får utbyttet

Utvalgte ansatte i det statlige investeringsselskapet Argentum har kunnet ta ut mange millioner i utbytte gjennom flere år fra et selskap de selv eier, men som investerer i aksjemarkedet med overveiende statlige penger.

Publisert Sist oppdatert

Staten skyter inn 90 prosent av pengene, mens eierne tar ut 84 prosent av gevinsten. Og den største gevinsten tilfaller administrerende direktør Joakim Høegh-Krohn som eier 35 prosent av de ansattes selskap, skriver VG. Også de øvrige investorene utgjøres i all hovedsak av Argentums ledelse.

Selskapet, Bradbenken Partner AS, parallellinvesterer en prosent av alle investeringer Argentum foretar. Argentum skyter inn 90 prosent av pengene i Bradbenken, de ansatte bare 10 prosent. Men Staten, som nærmest fullfinansierer ordningen, får bare 16 prosent av gevinsten forklarer avisen.

I 2006 og 2007 tok eierne av Bradbanken ut henholdsvis 1,9 og 4,5 millioner kroner i utbytte. Av dette vil administrerende direktør ha fått nær to millioner. Dette kommer på toppen av en ordinær lønn som i dag utgjør ca 2,8 millioner kroner.

Næringsdepartementet er eier av Argentum, og statsråd Trond Giske vil i følge VG vurdere om ordningen skal fortsette. Høegh-Kronh forsvarer ordningen og peker på at den er forbundet med risiko, og at de ansatte vil tape pengene de har investert dersom aksjemarkedet går dårlig.

Les også:Statlig selskap satser i skatteparadiser

Powered by Labrador CMS