Næringsliv

Fra åpningen av vannkraftanlegget Cakit i Tyrkia.

Statkraft ut av landet

Statkraft er på full fart ut av landet. Inntil 80 milliarder kroner skal satses de nærmeste fire årene – minst 60 milliarder satses ute – mens strømprisene stiger her hjemme.

Publisert Sist oppdatert
Statkraft satser i utlandet

Statkraft er i støtet ute. De skyhøye strømprisene i vinter har gitt kraftselskapet en betydelig resultatfremgang, og pengene brukes i stor grad på nye investeringer.

Selskapet har økt driftsinntektene med 12 prosent på ett år til 28,9 milliarder kroner, og resultatet før skatt med 30 prosent på ett år til 13,8 milliarder kroner.

Rekordstore investeringer

Frem til 2015 skal Statkraft investere mellom 70 og 80 milliarder kroner. Det er en svært offensiv investeringsplan og langt mer enn de har investert tidligere. I 2010 lå investeringene på 3,7 milliarder kroner. Satsingen i Norge vil stå for cirka 25 prosent av den totale investeringsambisjonen frem til 2015.

– Fokus i Norge vil være rettet mot småskala vannkraft, samt opprusting og utvidelser av eksisterende vannkraftverk. I tillegg vil vi fortsette å være den viktigste leverandøren av kraft til industrien i Norge. Industrikraftleveranser utgjør i overkant av 20 TWh årlig, sier pressetalsmann Knut Fjerdingstad.

60 milliarder i utlandet

Hele 75 prosent av investeringene, inntil 60 milliarder kroner, skal satses i utlandet de neste fire årene. Milliarder er investert i Norden, Tyskland, Storbritannia, og selskapet satser nå i Albania, Montenegro, Bosnia og Herzegovina, samt Serbia. Samtidig skjer det en voldsom utbygging i Tyrkia.

Strategien er å videreutvikle posisjonen som et ledende internasjonalt selskap innen fornybar energi. På kort tid har selskapet blitt en av Europas største vannkraftaktører og det aller største innen fornybar energi – og vokser ytterligere i år.

– Vekstporteføljen fokuseres i hovedsak mot regulerbar vannkraft i utvalgte land i Europa, landbasert vindkraft i Norge og Sverige, havbasert vindkraft i Storbritannia, samt vannkraft i Sørøst-Europa og i Asia og Sør-Amerika, sier pressetalsmann Knut Fjerdingstad.

I tillegg satser selskapet innen fjernvarme i Norge og Sverige, småkraft i Norge, samt satsinger gjennom eierposisjoner i andre norske kraftselskaper.

Julegave fra regjeringen

Statkraft fikk en økning av innskuddskapitalen på 14 milliarder kroner da statsbudsjettet ble saldert før jul. Det ga nye muligheter til investeringer.

– Det vil gi Statkraft styrket vekst innen miljøvennlig og fleksibel kraftproduksjon, internasjonal vannkraft, vindkraft, samt fjernvarme, sa konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen da det ble klart.

– Statkrafts strategi er mer spisset enn tidligere på vind- og vannenergi. Det har vært viktig for at vi som eiere har sett positivt på denne kapitalutvidelsen, sa Kristin Halvorsen og mener investeringen er god på grunn av profilen, fordi den vil føre til teknologiutvikling og fordi den vil øke avkastningen i Statkraft. I 2011 vil avkastningen være på 85 prosent, og framover et sted mellom 75 og 100 prosent.

Statkraft har fortsatt et gasskraftverk i Tyskland i sin portefølje, men de nye pengene skal ikke investeres i fossil energi, melder selskapet.

Tyrkiagigant

Nylig gikk startskuddet for byggingen av et gigantisk vannkraftverk i Statkraft-regi i Kargi nordøst i Tyrkia. Det er kostnadsberegnet til to milliarder kroner og skal stå ferdig i 2013/14. Statkraft har fra før et vannkraftverk i landet, og har kjøpt rettighetene til å bygge fire nye. Selskapet har antydet at de totale investeringene for prosjektene vil bli mellom fem og seks milliarder kroner.

Statkraft begynner å bli en av de største aktørene innen utbygging av vannkraftverk i landet.

– Statkraft satser i Tyrkia fordi landet har en raskt voksende økonomi med et stort vannkraftpotensial, sier Fjerdingstad.

Dette er et utdrag. Hele saken kan kjøpes i PDF-format hosBuyandread.

factbox_125

Statkraft satser i utlandet
Powered by Labrador CMS