Næringsliv

Statoil skal lære av feil

Statoil skal bli flinkere til å lære av feil, konkluderer selskapet selv etter nestenulykken på Gullfaks C i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Statoil presenterte mandag sitt siste svar til Petroleumstilsynet etter Gullfaks C-hendelsen. I tillegg til bedre systemer for læring og forbedringsarbeid, vil selskapet forenkle styringssystemet og redusere byråkratiet.

Åpnere og mer omtenksom bedriftskultur er et annet av forbedringspunktene, ifølge en pressemelding fra selskapet.

Statoil vil også etablere et storulykkeforum som særlig skal ta for seg ulykker som har storulykkepotensial.

Nære på storulykke

Om ettermiddagen 19. mai 2010 mistet Statoil kontroll med brønnen på Gullfaks C. Dette kunne lett ha resultert i en storulykke, ifølge Petroleumstilsynet. Statoil ble pålagt å gjennomføre en ekstern vurdering av hendelsen.

Petroleumstilsynets gjennomgang avdekket mangler blant annet ved Statoils planlegging, risikostyring og erfaringsoverføring. Dersom Statoil hadde lært av tidligere, lignende feil, kunne Gullfaks C-hendelsen trolig vært unngått, mente Petroleumstilsynet.

Organisatorisk

Den eksterne granskningen er gjort av forskningsinstituttet Iris i Stavanger. De peker blant annet på bakenforliggende og organisatoriske årsaker til Gullfaks C-hendelsen og tidligere lignende hendelser. Blant disse er manglende systemer for erfaringsoverføring og mangler ved risikovurdering.

Forskerne trekker særlig fram et komplisert styringssystem, med utvikling av uformelle maktsentra, og problemer med håndtering av kritikk i organisasjonen.

Manglende åpenhet

– Vi er også av den oppfatning at funnene i studien ikke er i samsvar med Statoils verdi om «åpenhet», skriver forskerne. Disse forholdene påvirker Statoils læringsevne, mener de.

Et annet forhold som påvirker evnen til læring er sterk systemtro blant sentrale ledere. Når det oppstår feil, skyldes det at ansatte bruker systemene feil. Systemene selv blir i liten grad evaluert, skriver forskerne.

Forbedringsområder

Forbedringsområdene Statoil la fram mandag, er basert på rapporten fra Iris og en egen arbeidsgruppe i Statoil.

– Det er gjennomført et stort og viktig arbeid for å sikre at Statoil skal lære av Gullfakshendelsen, sier Øystein Michelsen, konserndirektør for norsk sokkel.

Petroleumstilsynet vil foreløpig ikke kommentere om Statoils tiltak tilfredsstiller påleggene selskapet fikk etter Gullfaks C-hendelsen.

– Vi må først gå gjennom og vurdere informasjonen vil har fått fra Statoil, sier pressekontakt Øyvind Midttun i Petroleumstilsynet til NTB.

– Må presses

Rapporten fra Iris peker på viktige områder der Statoil må forbedre seg, sier fagrådgiver Sigurd Enge i miljøstiftelsen Bellona.

– Men det vil ikke skje av seg selv. Jeg tror ledelsen i Statoil fortsatt må presses hardt av tilsynsmyndigheter og andre, sier Enge.

Politiet er ennå ikke ferdig med sin etterforskning av Gullfaks C-hendelsen. (©NTB)

Powered by Labrador CMS