Samfunn

Statsminister Erna Solberg åpner Høyres landsmøte.

Statsminister Erna Solberg åpner

Publisert Sist oppdatert

Erna Solberg åpner ballet når Høyre samler delegater, rådgivere, journalister og gjester til det partiet kaller «landets viktigste politiske verksted» fredag.

Klokka 13.30 går statsministeren og partilederen på talerstolen på Thon Hotel Gardermoen. I salen sitter om lag 700 mennesker, som i løpet av helgen skal delta i eller bare lytte til debatter om alt fra eggdonasjon og forsvarsbudsjett, til mikroplastfilter i vaskemaskiner.

Fire storresolusjoner

Til sammen skal fire såkalte storresolusjoner vedtas i løpet av helgen, i praksis partiets nye politikk på en rekke områder. Også noen mindre resolusjoner om andre temaer er foreslått, men agendaen er likevel ikke så omfattende som på fjorårets landsmøte, da et nytt partiprogram ble vedtatt.

Etter Solbergs tale er det digitalisering som blir temaet utover fredagsettermiddagen. Det foreslås blant annet å gjøre all skriftlig kommunikasjon med staten digital innen 2025 og et forbud mot at leverandører av matvarer kan tilby ulike priser til ulike aktører i dagligvarebransjen. Et annet forslag er å gjøre all høyere utdanning på nett tilgjengelig på nett for alle innen 2025.

Partiledelsen omtalte resolusjonsforslaget som både friskt og teknologioptimistisk da de møtte pressen tidligere i uka.

Forventer nederlag

Partilederen selv gjorde det klart at hun ikke forventet å være enig i alt som landsmøtet kommer til å vedta i løpet av helgen, og vedgikk at hun forventet nederlag når det gjelder for eksempel bioteknologi, som behandles lørdag.

– Partiledelsen kan regne med at ikke alle vedtak under helgens landsmøte blir slik vi ville gjort det. Og så er vi jo ikke alltid enige oss imellom heller. Dette lever vi helt greit med, sa Solberg tirsdag.

Venstre-leder og kulturminister Trine Skei Grande skal holde en kort hilsningstale til landsmøtet klokka 17. Før det skal utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) tale.

Høyres landsmøte

  • Høyre holder sitt årlige landsmøte 6.–8. april på Gardermoen.
  • Fredag åpner møtet med partileder Erna Solbergs tale. En resolusjon om digitalisering skal behandles. Det foreslås blant annet å gjøre all skriftlig kommunikasjon med staten digital innen 2025 og et forbud mot at leverandører av matvarer kan tilby ulike priser til ulike aktører i dagligvarebransjen. Venstre-leder og kulturminister Trine Skei Grande taler.
  • Lørdag behandles storresolusjonen om bioteknologi. Det er ventet debatt om eggdonasjon, ikke-kommersiell surrogati og tilbud om assistert befruktning til enslige. Etter lunsj debatteres grønn omstilling, blant annet et forslag er å øke engangsavgiften på bensin- og dieselbiler. Frp-leder og finansminister Siv Jensen taler.
  • Lørdag holdes det også valg på partileder, to nestledere, medlemmer av arbeidsutvalget og sentralstyret, samt leder for Høyres kvinneforum. Valgkomiteen har foreslått å beholde dagens ledelse og har heller ikke foreslått endringer i noen av de andre vervene.
  • Søndag er temaet arbeid og inkludering. Flere forslag om å utvide og bli strengere på aktivitetsplikten for å motta ulike Nav-ytelser ligger på bordet. Solberg holder en avslutningstale.
  • Det er sendt inn forslag til 55 andre resolusjoner. Flere fylkeslag har foreslått resolusjoner som vil støtte opp om målet om at Norge i 2024 skal bruke 2 prosent av BNP på forsvar. Det er også kommet inn forslag om å bevare pelsdyrnæringen og skrote flypassasjeravgiften. Hvilke resolusjoner som landsmøtet faktisk skal behandle, avgjøres fredag.
Powered by Labrador CMS