Europa

EU-president Donald Tusk forventer å kunne legge fram utkast til en avtale med Storbritannia og statsminister David Cameron tirsdag.

Storbritannia og EU er enige om ett av fire punkter

Storbritannia er blitt enige med EU om en mekanisme for å blokkere uønsket EU-lovgivning, sier en kilde i den britiske regjeringen tirsdag.

Publisert Sist oppdatert
Punktet partene nå skal være enige om oppfyller dermed ett av statsminister David Camerons fire hovedkrav og skal berolige briter som er bekymret for at Brussel har fått for mye makt over lovgivingen.

I utkastet, som fortsatt må godkjennes av alle medlemslandene, ligger det en bindende klausul om at en gruppe på minst 55 prosent av medlemslandene kan stanse eller kreve endringer i lovforslag.

– Dette gjennombruddet vil sikre at de enkelte nasjonalforsamlingenes stemme vil bli hørt klart og tydelig i Brussel, sier regjeringskilden. Cameron har lovet å reformere Storbritannias forhold til EU og holde en folkeavstemning om fortsatt medlemskap innen utgangen av 2017. Han håper reformene kan være på plass innen et toppmøte senere i februar, noe som gjør at folkeavstemningen kan holdes allerede i juni.

EU-president Donald Tusk har sagt at utkastet til en avtale mellom unionen og Storbritannia blir lagt fram ved lunsjtid tirsdag. Storbritannia sier det er oppnådd betydelig enighet med EU-kommisjonen, som tillater at britene kan holde tilbake enkelte utbetalinger til EU-innvandrere i inntil fire år så fort avtalen er inngått.

Powered by Labrador CMS