pris og rente

Store prisforskjeller på boligalarm

Det er enorme prisforskjeller på installasjon og drift av boligalarm. Over en tre års periode kan prisen variere med 36 prosent mellom rimeligste og dyreste alternativ. Sjekk alle betingelser før du tegner kontrakt. Og for deg som allerede har alarm, kan det lønne seg å bytte leverandør av alarmtjenester.

Publisert Sist oppdatert
1) Der ikke annet er nevnt inneholder grunnpakken sentralapparat med nødstrømsbatteri, betjeningspanel, 1 romføler, 1 dørkontakt, 1 innvendig sirene, telefonoppringer samt installasjonsarbeid. Tilknytning alarmsentral.2) Frakoblingsgebyr ved avslutting av abonnement.3) Det trådløse alternativet gir månedsavgifter ca. kr 10 mer enn trådbundet alarm.4) Alt 1 gir 2 års bindingstid med månedlige kostnader på 199. Alt. 2 gir bindingstid 2 år med månedlige kostnader på 299.

For å gjøre det ekstra vanskelig for forbrukerne å sammenligne de ulike leverandørene av alarmtjenester har man satt sammen produktene på en slik måte at de vanskelig lar seg sammenligne. Kjøp og installasjon av en såkalt «grunnpakke» varierer fra én krone og opp til 6.990 kroner. Men så er det dette med bindingstid da. (Du kjenner vel til pushingen av mobiltelefoner til 50 øre stykket.) Her - som med mobiltelefonene - gjelder regelen; jo billigere i anskaffelse - jo dyrere i drift. En billig installasjon tar leverandøren igjen på bindingstid og høyere månedlige kostnader.

OVER TID

Vi har derfor valgt å se på kostnadene over tid. Dersom vi tar den lengste bindingstiden som utgangspunkt, kan vi velge å sammenligne de totale kostnadene over tre år. Da er prisforskjellen på billigste alternativ fra de leverandørene vi har valgt å sammenligne godt og vel 40 prosent.

Mellom de to billigste leverandørene - inkludert fri utrykning av vekter - varierer prisen med knappe 200 kroner over tre år. Altså kr. 5,50 pr. måned. Det er for ingen ting å regne, og en finstudering av produktet må til for å finne ut hvilken leverandør som egentlig gir det beste tilbudet. Ekstrautstyr og utbygging av alarmanlegget til å varsle brann- og vannskader varierer stort. Du bør derfor ta hensyn til om du i fremtiden kan komme til å bygge ut anlegget.

Garantiene varierer også voldsomt. Fra den minimumsgaratien kjøpsloven gir deg til livslang garanti på hele anlegget. Vær obs på at det som i utgangspunktet kan fortone seg som en rimelig månedlig kostnad, kan vise seg å begrense seg til varslingstjeneste. Og hva er da hensikten med å sende alarm til en alarmsentral dersom de ikke sender ut vekter til boligen din? De fleste alarmleverandører opererer med fri vekterutrykning inkludert i det månedlige beløpet. Og da er billigste alternativ 167 kroner.

BYTT LEVERANDØR

Dersom du allerede har installert alarm, kan det derfor lønne seg å bytte leverandør av tjenestene. Finn ut hvilket selskap som har de billigste månedlige kostnadene inkludert fri vekterutrykning, ring opp og hør om de vil overta driften av anlegget ditt. Husk; det er ditt alarmanlegg når eventuell bindingstid er gått ut.

- 40 prosent av våre nye kunder har allerede et alarmanlegg fra før, forteller adm. direktør Kåre Teigen i Vakt Service AS til Økonomisk Rapport. Da slipper du unna med en månedskostnad på 199 kroner. Selskapet har markedsført seg mot kunder som har alarmanlegg fra før. Omkoblingen tar det nye selskapet seg av gratis. Du får samtidig full service på anlegget.

Norsk Sikkerhetstjeneste har den absolutt rimeligste månedlige avgiften på sine tjenester med fri vekterutrykning - 2000 kroner pr. år, eller 167 kroner måneden. Dersom du vurderer å bytte leverandør, bør du samtidig sjekke hvilken tidsgaranti selskapet har på utrykning. Dersom vekterne sitter på en helt annen kant av byen enn der du bor, får tyvene god tid på seg til å tømme boligen før en eventuell vekter dukker opp.

Da Securitas kjøpte opp det lokale vekterselskapet Nordstrand Vaktselskap i Oslo på slutten 1990-tallet, la de samtidig ned den lokale alarmstasjonen. Det førte til at mange kunder byttet selskap. Securitas ble nødt til å reetablere den lokale alarmsentralen i bydelen for å stoppe kundeflukten.

FG-GODKJENNING

Har du planer om å få installert et alarmanlegg bør du passe på at du er sikret et såkalt FG-godkjent anlegg. Det vil si at forsikringsselskapene godkjenner det og innvilger deg en rabatt i innbo- og boligforsikring. Sector Alarm garanterer deg det antallet romfølere som må til for å få en FG-godkjent grunnpakke innenfor en fast pris.

Andre leverandører har kun én romføler i sin grunnpakke. Trenger du flere må du betale ekstra. Sjekk prisen på ekstra enheter. Har du en svær og kronglete enebolig kan det bli dyrt til slutt.

Kun ett av de selskapene vi har sammenlignet har brannvarsling (med en detektor) med i grunnpakken. For øvrig varierer «komplette brannpakker» fra ca. 1.200 kroner og opp til 3.000 kroner. Noen leverandører plusser på de månedlige kostnadene ved brannvarsling, mens andre leverer brannvarsling innenfor de samme månedskostnadene som de øvrige alarmtjenestene.

Vær også oppmerksom på at noen selskaper beregner seg et frakoblingsgebyr dersom du velger å avslutte kundeforholdet og gå over til lokal alarm kun med sirene og uten varsling til alarmsentral. Grådigst er Securitas som tar 800 kroner for å sende ut en servicemann for å koble ut telefonoppringingen til alarmsentralen. Noen selskaper har fjernbetjening av anlegget og kan koble deg fra ved et tastetrykk. Går du over til et nytt selskap, tar det nye selskapet seg av omkoplingen gratis.

Priser og tjenester - vaktselskaper
SelskapSecuritas Direct
Grunnpakke 1)Alt. 1: Kr. 4.380
Alt. 2: Kr. 3.980 (trådløs) 3)
Ingen bindingstid
TjenesterFri utrykn. koster kr. 50 pr. måned.
Fri service, livstidsgaranti
Månedlige kostnaderVarslingsabo.: Kr. 149
Utrykningsab.: Kr. 199, Totalabo.: Kr. 249
EkstrautstyrBrannpakke med 3 varslere: Kr. 2.999 + 36/mnd.
Ekstra følere for innbrudd, vann, brann, røyk:Kr. 790/1.490 + 12/mnd
Ekstra dørkontakt og sirene: Kr. 790 + 12/mnd.
GSM-modul: Kr. 3.990 (trådløst: kr. 2.990)
Frakoblingsgebyr 2)Kr. 800
Billigste alt. m/installasjon og tre årsdriftKr. 9.704 (uten fri utrykning)
Kr. 11.504 (med fri utrykning)
SelskapFalken
Grunnpakke 1)Alt. 1: Kr. 4.990 (trådløs)
Alt. 2: Kr. 6.990
Alt. 3: Kr. 6.990 (GSM-overføring)
1 års bindingstid
TjenesterFri utrykning koster kr. 100 pr. måned i tillegg. Livstidsgaranti
Månedlige kostnaderAlt. 1 & 2: Kr. 169
Alt. 3: Kr. 199
EkstrautstyrEkstra detektorer (bevegelse og røyk): Kr. 1.290
Ekstra sirene, magnetkontakt, nattbryter osv. kr. 990 pr.stk.
Komplett brannpakke: kr. 1.990
Frakoblingsgebyr 2)Ingen (med mindre det er mislighold)
Billigste alt. m/installasjon og tre årsdriftKr. 11.074 (uten fri utrykning)
Kr. 14.674 (med fri utrykning)
SelskapNorsk Vektertjeneste
Grunnpakke 1)Kr. 6.096
2 romfølere
1 års bindingstid.
TjenesterFri utrykning
Månedlige kostnaderKr. 186
EkstrautstyrDetektor for brann, vann, ran osv. Kr. 900 pr. stk. ferdiginstallert.
Intet pristillegg i månedsavgiften
Frakoblingsgebyr 2)Ingen
Billigste alt. m/installasjon og tre årsdriftKr. 12.792
SelskapHafslund Sikkerhet
Grunnpakke 1)Kr. 1
2 romfølere
1 års bindingstid
TjenesterFri utrykning.
Garanti etter kjøpsloven
Månedlige kostnaderKr. 299
Kr. 349 ved brannvarsling
EkstrautstyrBrannvarsling: Kr. 1.190 pr. stk.
Frakoblingsgebyr 2)Kr. 490
Billigste alt. m/installasjon og tre årsdriftKr. 10.765
SelskapSector Alarm
Grunnpakke 1)Kr. 1.990
3 års bindingstid.
Fritt det antall romfølere som kreves for FG-godkjenning
TjenesterLivstidsgaranti
Årlig service. Fri utrykning
Månedlige kostnaderKr. 249
EkstrautstyrBrannvarsling: 1 varsler: Kr. 1490 + 15/mnd.
3 varslere: Kr. 3.470 + 45/mnd.
Frakoblingsgebyr 2)Kr. 450
Billigste alt. m/installasjon og tre årsdriftKr. 10.954
SelskapVakt Service
Grunnpakke 1)Alt. 1: Kr. 4.490 4)
Alt. 2: Kr. 990 4)
2 romfølere. 1 røykvarsler
2 års bindingstid
TjenesterFjernprogrammering
Fri utrykning
Månedlige kostnaderAlt. 1: Kr. 199 4)
Alt. 2: Kr. 299 4)
EkstrautstyrEkstra føler, panel, magnetkontakt, sirene osv.: Kr.1.190 pr. stk.
Frakoblingsgebyr 2)Ingen
Billigste alt. m/installasjon og tre årsdriftKr. 11.654
SelskapNorsk Sikkerhetstjeneste
Grunnpakke 1)Kr. 5.800
2 romfølere
Fjernkontroll
Ingen bindingstid
TjenesterAlarm til inntil 3 telefonnummer
Fri utrykn. Fjernprogrammering
Månedlige kostnaderKr. 167 (2.000 pr. år)
Intet tillegg v/brannvarsling.
EkstrautstyrRøykvarsling: Kr. 1.180
Intet ekstra månedsgebyr
Utv. sirene: Kr. 900 - 1.850
Frakoblingsgebyr 2)Ingen
Billigste alt. m/installasjon og tre årsdriftKr. 11.800

Powered by Labrador CMS