Samfunn

Støre vil ha innflytelse i G20

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil senere denne uken i Paris drøfte mangelen på nordisk innflytelse i G20-samarbeidet.

Publisert Sist oppdatert

G20 består av de 19 landene i verden med sterkest økonomi, i tillegg til EU.

– G20 mangler både mandat og legitimitet, mens den uformelle organisasjonen spiller en stadig sterkere rolle på områder der FN ikke strekker til, sier Støre til Klassekampen.

Han mener at G20 på en enkel måte kan utvikles til å bli en mer representativ organisasjon med større legitimitet, dersom den får en sterkere regional forankring. Nøkkelen til dette er Norden, mener Støre, selv om de nordiske landene hver for seg er for små til å nå opp blant de største økonomiene i verden.

– Sør-Afrika er med i G20, men ikke Afrika som region. Brasil er med, men ikke Sør-Amerika. Hvis man for eksempel utvider til G25 og sørger for en regional representasjon, vil det forbedre organisasjonen. Mitt poeng er ikke å ønske G20 nedlagt, sier Støre.

G20-landene representerer 85 prosent av verdensøkonomien, og Støre mener det var bra at G20 var på plass da finanskrisen kom høsten 2008.

G20 er imidlertid en selvoppnevnt gruppe, uten avklart legitimitet overfor FNs hovedforsamling og FNs sikkerhetsråd, og G20 har heller ikke et avklart mandat. G20 har dermed ingen formell kraft til å fatte beslutninger. Men det G20 blir enig om, får automatisk direkte eller indirekte betydning i andre internasjonale organer. (©NTB)

Les også: Støre vil ha Norden inn i G-20

Powered by Labrador CMS