Samfunn

Fra nyttår øker skatter og avgifter mer enn siden 2001. Det får Frp til å reagere.

Største avgiftsøkning siden 2001

Fra nyttår øker skatter og avgifter mer enn på 20 år. Det får Frp til å reagere kraftig.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge budsjettavtalen mellom regjeringspartiene og SV, vil påløpte skatter og avgifter øke med rundt 8,7 milliarder kroner i 2022.

Stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad, som er næringspolitisk talsperson i Frp, har i et skriftlig spørsmål til finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) spurt om når det sist var en så kraftig økning.

Svaret fra Vedum er at man må tilbake til 2001 for å finne en like stor økning. Da foreslo Stoltenberg I-regjeringen skatte- og avgiftsøkninger på om lag 12 milliarder kroner (tilsvarende rundt 18 milliarder i 2022 ved justering med konsumprisindeksen).

Vedum understreker i sitt svar at åtte av ti får lavere eller uendret skatt sammenlignet med en videreføring av dagens skatteregler.

– Dagens regjering gikk til valg på omtrent samme skatte- og avgiftsnivå som før valget. Mens folk flest gleder seg over at nyttårsrakettene går til værs, sender finansminister Vedum skattenivået til nye høyder. Det kommer til å gi bakrus for mange enkeltpersoner og bedrifter, sier Bjørnstad.

Stortingsrepresentant Roy Steffensen – som sitter i finanskomiteen for Frp – reagerer også kraftig.

– Det skjer samtidig som renta øker, strømprisene går amok og pandemien herjer. Vi frykter 2022 skal bli et tungt år for både næringsliv og vanlige folk, og derfor foreslo Frp ytterligere skatte- og avgiftslettelser for 2022, sier han.

Powered by Labrador CMS