Samfunn

Styreleder i Kongsbergs Gruppen ASA, Eivind Reiten.

Stortinget avgjør om Kongsberg Gruppen kjøper Rolls Royce Commercial Marine

Publisert Sist oppdatert

Det er klart av børsmeldingen som Kongsberg sendte ut i dag vedrørende avtalen som innebærer at deler av Rolls Royces marine virksomhet verdsettes til om lag 5,3 milliarder kroner.

– Maritim industri har de siste årene opplevd krevende markedsforhold og selv om det fortsatt er usikkerhet forventer vi at markedet står overfor vekst hvor teknologi og innovasjon vil være sentrale drivere. I over 200 år har Kongsberg Gruppen vært en pioner for høyteknologisk industriutvikling med et langsiktig perspektiv. Kjøpet av Rolls-Royce Commercial Marine er i tråd med våre vekstambisjoner, sier Eivind Reiten, styreleder i Kongsberg Gruppen ASA.

En viktig del av avtalen er at staten som i dag eier 50,1 prosent av Kongsberg Gruppen, går sammen med en stor nok gruppe av aksjonærene på at det utstedes ny egenkapital i en såkalt fortrinnsrettsemisjon. Dette krever mer enn 67 prosent av aksjonærenes stemmer.

I børsmeldingen heter det at aksjonærer som representerer 19,7 prosent av stemmene, støtter kapitalutvidelsen. Dermed må staten også stemme for utvidelsen, noe regjeringen er positiv til – med Stortingets samtykke.

Blir en stor aktør i den maritime klyngen

Kongsberg Gruppen er i dag representert i mer enn 25 land. Rolls Royce Commercial Marine er representert i 34 land. Rolls-Royce Commercial Marine har om lag 3 600 ansatte og en omsetning på 8,9 milliarder kroner (2017), mens Kongsberg Gruppen har om lag 7 000 ansatte og en omsetning på 14,5 milliarder kroner (2017), hvorav Kongsberg Maritime genererer 7,5 milliarder kroner.

Til sammen har de to selskapene utstyr og leveranser tilknyttet nærmere 30.000 fartøy verden over, og den installerte basen og den globale tilstedeværelsen styrker en allerede verdensledende posisjon med et betydelig ettermarked.

Powered by Labrador CMS