jobb og ledelse

Svart i sola

Kjøper du bolig i Spania, er det stor sjanse for at du blir bedt om å betale deler av kjøpesummen svart.Nå strammer myndighetene grepet.

Publisert Sist oppdatert

Fem minutter fra stranda ligger drømmehuset. Nå er det takk og farvel til sure somre oppe i nord. Heretter er det playa, cerveza og siesta som gjelder.

Men da du skal betale, ber den spanske eiendomsmegleren deg om å betale deler av summen svart. Hva gjør du?

- Dette foregår det mye av i Spania, særlig ved salg av brukte boliger, sier Lars Haferkorn Gamst i Villa Mar.

Boligen du har falt for koster 200.000 euro, men selgeren vil at det bare skal stå 150.000 euro i kjøpskontrakten. De resterende 50.000 skal du betale svart. Fordelen for selger er selvfølgelig at han slipper å betale 35 prosent gevinstskatt på de 50.000 euroene.

Costa del Sol, eller Costa del Crime, har hatt en eksplosjon i boligbygging og priser de siste ti årene. Det er ingen hemmelighet at det er mange svarte penger som florerer i dette boligmarkedet. Man har regnet ut at 30 prosent av alle 500-lappene i euro sirkulerer i Spania, og det er ikke vanskelig å skjønne grunnen til det.

Så vanlig har praksisen med svart betaling ved boligsalg blitt, at du kan risikere at drømmehuset glipper dersom du nekter. Det var ikke alle norske selskap som selger eiendom i Spania som ville kommentere dette, men vi fikk vite at «skal du ha huset, eller ikke?» er et vanlig svar dersom kjøper stiller spørsmål ved betalingsmåten. Til syvende og sist er det opptil deg som kjøper om du vil akseptere det eller ikke.

Er det så farlig, da? Det har i hvert fall ikke vært det hittil. Sjansen for å bli oppdaget har vært minimal, men nå lover spanske myndigheter å stramme inn. Og det er nok ikke små summer skattemyndighetene har gått glipp av, i et land der det bygges 60.000 nye boliger hvert år.

RIS TIL EGEN BAK

Dessuten er det en annen fare ved å kjøpe halvsvart. Når du en eller annen gang skal selge ferieboligen, er du nødt til å betale gevinstskatten luringen som solgte til deg slapp unna da du gikk med på å betale en del av kjøpesummen svart. Hvis huset du kjøpte til 200.000 euro (hvorav 50.000 ble betalt svart) nå er verdt 300.000 euro, må du betale gevinst av 150.000 euro i stedet for 100.000, siden den offisielle kjøpssummen da du kjøpte boligen var 150.000 euro. Dette problemet slipper du imidlertid dersom du også ber om svart betaling.

- Også nordmenn som selger boligen sin i Spania benytter seg av denne metoden, sier Gamst.

- Finnes det norske firma som formidler boliger der det forventes at man betaler deler av beløpet svart?

- Det kan jeg ikke uttale meg om, men det er en ganske vanlig kultur. En selger tjener ganske bra på det. Vi orker ikke holde på med det, og holder oss derfor til nye prosjekt. Der foregår det meste på lovlig vis.

- Det tryggeste er å gjøre det på en skikkelig måte, særlig hvis det er et firma som kjøper bolig. Pengene skal bokføres, og kan uansett spores gjennom overføringene. Det er bra at spanske myndigheter tar tak i det, sier Gamst.

Powered by Labrador CMS