Samfunn

Valgdeltakelsen i årets riksdagsvalg ligger an til å bli 84,1 prosent, det er 1 prosent høyere enn ved forrige valg i 2014. Til sammenligning var valgdeltakelsen ved stortingsvalget i 2017 på 78,2 prosent. Fortsatt gjenstår det å telle rundt 300.000 stemmer før man får et endelig resultat.

Svensker i utlendighet kan vippe valgresultatet

Ved de to siste riksdagsvalgene i Sverige, har opptellingen av de de såkalte utenlandsstemmene endret mandatfordelingen. Det kan gi en fordel for Moderatene.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag skal de siste 300.000 stemmene ved det svenske valget telles opp. Ved siste valg var Moderatene klart størst blant svensker i utlandet. I tillegg til utenlandsstemmene mangler det noen sent innkommende forhåndsstemmer, samt noen såkalte «poststemmer» – altså stemmer som er avgitt per post.

Fordel Alliansen – kanskje …

Ved tidligere valg har Sosialdemokratene mistet et par tideler i prosentvis oppslutning, mens Moderatene har vunnet noen små tideler etter at utenlandsstemmene er talt opp. Det kan gi en fordel for den borgerlige Alliansen i kampen om hvilken av blokkene som til slutt blir størst.

Under søndagens valg var det fra Senterpartiet at Sosialdemokratene til slutt vant tilbake et mandat seint i går kveld. Men blant utenlandssvenskene fikk både «Centern» og Sosialdemokratene dårlig oppslutning i 2014.

I tillegg er Sverigedemokratene klart mindre populære blant svensker i utlandet, enn hva de er på hjemmebane. På den andre siden pleier Miljøpartiet å gjøre det svært sterkt blant denne gruppen velgere.

Drøyer til torsdag?

Pressetalsperson for den svenske Valmyndigheten, Lars Aden Lisinski, sier i en uttalelse at det kan drøye helt til torsdag før det endelige resultatet er klart.

– Disse stemmene kommer til å bli talt opp onsdag. Jeg vet ikke nøyaktig hvor mange det dreier seg om, og er det veldig mange kan resultatet av opptellingen drøye til torsdag, sier han til avisa Expressen.

Omtrent 30.000 stemmer skiller de to blokkene etter valget søndag. Den rød-grønne blokken med Venstrepartiet, Sosialdemokratene og Miljøpartiet har foreløpig erobret 144 mandater i Riksdagen, mens den borgerlige Alliansen (Morderatene, Kristeligdemokratene, Liberalerne og Senterpartiet) har 142 mandater. Sverigedemokratene står da igjen med de 63 siste mandatene av Riksdagens totalt 175 representanter.

Endret mandatfordeling

Ved de to siste valgene har mandatfordelingen blitt endret etter at utelandsstemme er talt opp.

Det er drøyt 130.000 stemmeberettigete svensker i utlandet. Men valgdeltagelsen blant dem er lav. Man regner med at rundt 50.000 av dem har avgitt stemme.

Ved valget i 2014 fordelte utenlandsstemmene seg slik:

  • Moderaterna: 36%
  • Socialdemokraterna: 15%
  • Miljöpartiet: 12%
  • Folkpartiet: 10%
  • Sverigedemokraterna: 7%
  • Vänsterpartiet: 5%
  • Kristdemokraterna: 5%
  • Feministiskt Initiativ: 5%
  • Centerpartiet: 3%
  • Andre: 2%
Powered by Labrador CMS