Samfunn
Fra kast til spiselig: Slik blir rødbeter etter at de er blitt behandlet i en vakuumtørringsprosess.
Universitetet i København.
Svinn eller forsvinn
I fjor kastet Norge 361.000 tonn mat fra matindustri, handel og forbruker til en verdi av ca. 18 mrd. kroner. I USA, hvor svinnet har økt med 50 prosent siden 1974, blir halvparten av det som dyrkes kastet. Globalt nærmer det seg 50 prosent. Men nå har matindustrien våknet. Kasting er ukult og damene leder an.
60 000 tonn fra matindustrien, 2000 tonn fra grossistleddet, 68 000 tonn fra butikkleddet og 231.000 tonn hos forbrukerne. Det er ifølge Østfoldforskning de nakne fakta som fremkommer i rapporten Matsvinn i Norge 2013, skrevet på bestilling av selskapet Matvett. Bak Matvett står NHO Mat og Drikke, NHO Mat og Landbruk, Dagligvarehandelens Miljøforum (DMF), Dagligvare-leverandørenes forening (DLF) og flere statlige samarbeidspartnere, inklusive Landbruks- og matdepartementet og to andre departementer. De har satt i gang ForMat-prosjektet, som er næringslivets egen satsing for å redusere matsvinn. Målet er en reduksjon på 25 prosent innen 2015.
Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd
99,- 750,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd
2835,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd
1,- 205,-
KJØP
Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd
2400,-
KJØP