Europa

Italias statsminister Renzi vil trosse EUs bankreglement.

Taler Brussel midt imot: Italia vil oppkapitalisere skadeskutte banker

Benoît Cœuré: – Vil bety slutten på bankunionen slik vi kjenner den.

Publisert Sist oppdatert

Italienske bankaksjer har falt med mer enn 50 prosent så langt i år, noe som er langt mer enn i eurosonen for øvrig. I går, mandag, falt blant annet aksjekursen til landets tredje største bank, Monte Dei Paschi di Sienamed (MPS), med mer enn 10 prosent som følge av at et notat som viste at den Europeiske sentralbanken (ECB) har bedt banken om å redusere beholdningen av dårlige lån med 10 milliarder euro i løpet av de neste tre årene. Det er omtrent tre ganger mer enn banken opprinnelig hadde planlagt.

Italias statsminister, Matteo Renzi, har tatt til orde for å suspendere et nylig implementert bankreglement i EU, og oppkapitalisere skadeskutte italienske banker med 40 milliarder euro.

Dette er stikk i strid med Brussels nye pengepolitikk, som baserer seg på et «bail-in»-system. Det innebærer at lånetagers kreditorer må ta noe av byrden ved å skrive av deler av gjelden de er skyldt, i stedet for en «bail-out», som innebærer at kapital utenfra letter gjeldsbyrden. Sistnevnte alternativ ble i stor grad benyttet under finanskrisen, blant annet i Hellas, Portugal og Island - den gang var det skattebetalere som måtte ta støyten.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS