Næringsliv

Telenor vil ha ekstrabetalt for nettvideo

Telenor vil ta betalt av store nettaktører som VG, NRK og YouTube for å overføre videoene deres på nettet. Kravet blir møtt med vantro.

Publisert Sist oppdatert

Telenor viser til at veksten i video over internett har vært eksplosiv og vil at innholdsleverandørene skal være med og ta regningen for investeringene de har vært nødt til å gjøre, skriver Dagens Næringsliv.

– Vi må forholde oss til en helt ukontrollerbar trafikk. Dette betyr at vi må overinvestere i kapasitet i nettet for å være på den sikre siden. Spørsmålet blir da: Hvor skal vi hente pengene fra? spør teknologidirektør Rolv-Erik Spilling i Telenor.

Telenor anslår at trafikken om bare fem år vil være dobbelt så stor som i fjor, en vekst som skyldes at nordmenn bruker sine nettbrett og smarttelefoner til å se stadig mer video og TV på nett.

Telenors krav blir ikke sett på med blide øyne fra innholdsaktørene.

– Telenor tar seg allerede betalt fra sluttbrukerne. Da blir det ekstra pussig å ta seg betalt fra VG i tillegg, sier administrerende direktør i VG Nett, Jo Christian Oterhals.

Han sier at VG ikke kommer til å betale hvis Telenor krever det, og mener politiske myndigheter i så fall må gripe inn.

Også kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas i NRK er skeptisk, mens Google-sjef Jan Grønbech mener at tjenestene fra Google og YouTube er en av de største årsakene til at norske brukere og bedrifter kjøper internettilgang og at det derfor blir bakvendt av Telenor å kreve betaling. (©NTB)

Powered by Labrador CMS