jobb og ledelse

Tema bil: Kamp om bilrekvisita

Flere store kjeder posisjonerer seg for å ta mest mulig av det norske markedet for bilrekvisita. Et marked som trolig er i størrelsen fem til sju milliarder kroner.

Publisert Sist oppdatert

Kjeder som Mekonomen, Thorshov Bilrekvisita, Biltema og Bilxtra hatt en kraftig vekst de siste par årene. Størst vekst av alle har Biltema. Kjedens sortiment var opprinnelig reservedeler og tilbehør for bil, verktøy og bilkjemikalier som motorolje, spylevæske, voks og sjampo. Nå selger de også båttilbehør, hjem- og fritidsartikler, byggtilbehør og tilbehør til data.

- I 2003 omsatte vi for 820 millioner kroner inkludert moms, og regner med å passere 1,1 milliarder kroner i løpet av 2004, opplyser styreleder Magne Teigland.

Slår 2004-tallene til, vil Biltema i løpet av fire år ha tredoblet omsetningen. Strategien er å vokse mye mer. I dag har kjeden 10 varehus, det foreløpig siste er på 3000 kvadratmeter og åpner i mars på Rud i Bærum. Målet er at Biltema skal ha 31 varehus i Norge innen 2012. Haugesund, Ålesund og Drammen er de neste byene på listen.

- Vi gjør det bra uansett konjunkturer. I dårlige tider beholder folk bilene sine lengre, og da kjøper de mer slitedeler. I gode tider har de mer penger og kjøper mer av alt det andre vi selger, sier Teigland og nevner at Biltema har 15-20 prosent av det totale sykkelsalget i Norge.

MEST VEKST FRA OPPKJØP

Det svenskeide selskapet Mekonomen Norge AS har også hatt en sterk vekst siden det ble etablert i 1999. I 2001 landet omsetningen på 66 millioner kroner, mens den i fjor endte på rundt 200 millioner, ifølge daglig leder Petter Torp.

- Det meste av veksten kommer fra oppkjøp, men vi har uansett hatt en organisk vekst på 20 prosent det siste året, forteller han.

Mekonomen har et tradisjonelt utvalg av reservedeler og tilbehør til bil, noe kjeden også vil satse på fremover. I dag omfatter kjeden 36 butikker og 217 verksteder. Målet er å ha opptil 50 butikker i løpet av en treårsperiode.

Også hos Torshov bilrekvisita AS har de lagt bak seg et godt år med 180 millioner kroner i omsetning og et overskudd på rundt syv millioner. Dermed har omsetning økt med 50 prosent i løpet av de tre siste årene.

- I fjor åpnet vi to nye avdelinger slik at vi har 12 totalt. Vi har en strategi på at dersom de riktige lokalitetene byr seg, så skal vi etablere en ny butikk i året. Vi skal være i tilknytning til større kjøpesentre, sier daglig leder Arne Kristian Sandin.

LITEN ØKNING

Til tross for at kjedene kan vise til stor vekst innenfor bilrekvisita, så har ikke markedet totalt sett økt de siste årene, ifølge sekreteriatsleder Hroar Braathen i Autobransjens leverandørforening.

- Markedet er stabilt, vi fører en internstatistikk over våre medlemsbedrifter og de tre-fire siste årene har vist kun en liten økning, sier Braathen.

Det er forutsetningene for å drive i markedet som har endret seg. EUs reviderte gruppeunntak fra 2002 gjorde at man kan reparere bilen hvor man vil uten at det virker inn på garantien. Gruppeunntaket innebærer også at man nå får kjøpt originaldeler både hos merkeforhandlere og frittstående verksteder.

Dermed har markedet for bildeler blitt mer åpent. De frittstående aktørene stjeler andeler fra merkeforhandlerne, og de store aktørene spiser de mindre.

- Tidligere har dette vært en ustrukturert bransje, men nå posisjonerer kjedene seg for å kapre markedsandeler, sier Petter Torp i Mekonomen.

MARKEDETS STØRRELSE

Ingen av de Økonomisk Rapport har snakket med, kan tallfeste hvor stort markedet er for bilrekvisita. Men ifølge Opplysningsrådet for veitrafikken er det rundt to millioner personbiler i Norge. Beregninger rådet har gjort viser at eieren av en bil til 220.000 kroner med en årlig kjørelengde under 15.000 kilometer, bruker 2760 kroner årlig på vedlikehold inkludert vask. Det vil si om lag 5,4 milliarder kroner på vedlikehold inkludert vask.

Siden bilparken i Norge i gjennomsnitt er rundt 10 år, er det grunn til å tro at de årlige vedlikeholdsutgiftene er en del høyere, fordi eldre biler må erstatte flere slitedeler enn nye. Derfor kan man anslå at totalmarkedet for bilrekvisita i Norge er på om lag 5-7 milliarder kroner.

Biltema Norge Drift AS
Tall i millioner kroner20022001Endr.
Driftsinntekter49337830 %
Driftsresultat251838 %
Resultat før skatt242020 %
Mekonomen Norge AS
Tall i millioner kroner20022001Endr.
Driftsinntekter1056659 %
Driftsresultat-2-0.1
Resultat før skatt-0.70.8-
Torshov bilrekvisita AS
Tall i millioner kroner20022001Endr.
Driftsinntekter13312110 %
Driftsresultat4325 %
Resultat før skatt4325 %
Kilde: Bizweb

Powered by Labrador CMS