Næringsliv

Tema Juss: Advokatkjempene er blitt mye større

De store advokatfirmaene har blitt mye større de siste fire årene og tre bedrifter kniver om å være størst. Thommessen topper listen.

Publisert Sist oppdatert
KPMG har flest advokater og fullmektiger per partner. Deretter kommer Deloitte & Touche. Tre advokatfirmaer tilknyttet revisjonshus kommer høyest på den rankingen vi uhøytidelig kaller «slaveratioen». Gjennomsnittet for de fem store er 1,5 «slaver» per partner. Ernst & Young er nede på 6,8 hvis vi regner med den partneren som ikke er advokat.

Det er en hektisk aktivitet i advokatbransjen. Mange firmaer vil vokse seg større. Det skjer stadig sammenslutninger i stor eller liten skala. Den siste store er Simonsen Føyens overtakelse av PricewaterhouseCoopers (PwC) forretningsjuridiske virksomhet i Norge, som skal gjelde fra 16. august. (I oversikten står de to advokatfirmaene hver for seg). Simonsen Føyens styreleder, Per Kyllingstad, er eksponent for den vokselyst som herjer advokatstanden. - Oppkjøpet gir oss en fantastisk mulighet til å gi gass i oppbyggingen til et av de mest betydningsfulle forretningsjuridiske miljøene i Norge, sa han i en pressemelding i forbindelse med oppkjøpet av PwC-virksomheten.

TRE PÅ TOPP

Det jobber cirka 2 600 personer i landets 25 største advokatfirmaer. 1753 av dem er advokater. Thommessen topper vår liste, men Wikborg Rein og Schjødt er så godt som like store. Hvis rankingen hadde skjedd etter sommeren, ville sannsynligvis Wikborg Rein og Schjødt vært størst fordi en rekke advokater ville vært tilbake fra permisjon. Det er mange til og fra på lønningslisten i advokatfirmaer. De får permisjon for praktisere som dommerfullmektiger, stipendiater m.m. De største firmaene veksler mellom en størrelse på drøye 130 og nærmere 145 alt etter hvor mange som er i permisjon for å få erfaring fra et annet juridisk ståsted.

De største firmaene er hver blitt rundt 50 advokater større siden Økonomisk Rapports forrige oversikt over bransjen for fire år siden. Det er de store som er blitt større. Firmaene nederst på listen over de 25 største har omtrent samme størrelse nå som for fire år siden,

Professor Petter Gottschalk ved Handelshøyskolen BI sier det er en konkurransemessig fordel å være stor. Han fastslår at det har vært en blanding av organisk vekst, oppkjøp og sammenslåinger i bransjen. Selskaper som Thommessen, Wiersholm, BA-HR og Schjødt har vokst organisk, mens firmaer som Arntzen de Besche og Simonsen Føyen har økt størrelsen gjennom sammenslåinger og oppkjøp. Gottschalk sier det er flere årsaker til at størrelse er en fordel i seg selv. Det gir arbeidsdeling og spesialisering, og det setter et advokatfirma i stand til å påta seg større oppdrag. Dessuten reduserer det firmaenes avhengighet av «stjerneadvokater». Et fjerde element er at det gir muligheten til å bygge opp en profesjonell ledelse av bedriften. Gottschalk, som er aktuell med boken Advokatfirmaet som kunnskapsbedrift mener at advokatbedriftene bør styrke sin konkurranseevne ved å utvikle kunnskap som er unik, vanskelig å kopiere av andre, vanskelig å erstatte av annen kunnskap og lett å bruke i firmaet. Videre må advokatfirmaet styres som et verdiverksted som forebygger og løser kundenes problemer.

TRENDER

Markeds- og kommunikasjonsdirektør Marianne Smith Magelie i Simonsen Føyen tok nylig for seg trendene i bransjen på Advokatforeningens landsmøte.

- Markedet endrer seg, og det blir kritisk hvis man bare sitter og ser på utviklingen, sa hun.

Magelie mener at bransjen kommer til å gå fra å være selveide til å bli fremmedeide bedrifter. Virksomheten blir internasjonal, og vi vil se oppkjøp over landegrensene. Dagens praksis med timepriser vil i stor grad bli erstattet med avtalepriser. Bransjen vil markedsføre seg mer aktivt, og det tradisjonelle forholdet der advokaten ser på kunden som en klient vil bli erstattet med mer aktive relasjoner mellom kunde og advokat.

Økonomisk Rapports undersøkelse viser at internasjonaliseringen er en sterk trend, selv om advokatfirmaene bare unntaksvis har valgt å etablere seg i andre land. Lindh Stabell Horten har gjort det på en spesiell måte som du kan lese om i egen sak (se side 52). Wikborg Rein har i størst grad etablert seg i utlandet. Selskapet har 11 advokater utenfor landets grenser. Firmaet har kontorer i London, Singapore, Kobe og Shanghai. De har nylig ansatt en engelsk partner i Singapore og er dermed det første norske advokatfirma med partnerekspertise på engelsk rett. Svært mange internasjonale transaksjoner er basert på engelsk rett. Nesten ingen andre advokatfirmaer har ansatte/partnere i utlandet. Thommessen og Hjort har en hver. De største firmaene satser heller på samarbeid med utenlandske advokatkontorer.

Medlemskap i internasjonale nettverk er et annet tydelig trekk. Nettverkene er ofte globale og kan omfatte over 10.000 advokater. De fleste av dem fungerer i dag mest som «henvisningsorganer», det vil si at kunder som ønsker juridiske tjenester i et annet land blir henvist av sin nasjonale advokat til et utenlandsk advokatfirma som er tilknyttet samme nettverk. Nettverkene arrangerer ofte konferanser og seminarer for faglig oppdatering av medlemmene. Noen nettverk er såpass integrert at medlemmene foretrekker å kalle det allianse. Flere av nettverkene har ambisjoner om en fastere og mer forpliktende form.

ALLY McBEAL-FAKTOREN

24 prosent av advokatene i landets 25 største advokatfirmaer er kvinner. Det er en oppgang fra 21 prosent i 1999. TV-figuren Ally McBeal er verdens mest kjente (fiktive) kvinnelige partner i et advokatfirma. Vår undersøkelse viser at det fremdeles er få som henne i bransjen. 8,7 prosent av partnerne er kvinner. Her har det knapt skjedd en bedring de fire siste årene. I 1999 var 8,0 prosent kvinner. Men siden det er 200 flere partnere nå enn for fire år siden, har antall kvinnelige partnere gått opp selv om andelen holder seg konstant.

Det er gjerne partnerne som selger inn firmaet til kundene, mens fullmektiger og menige advokater gjør en stor del av jobben. De har en lavere timepris enn partnere, men bidrar likevel til å øke overskuddet som partnerne deler seg i mellom. Det arbeider gjennomsnittlig 1,8 menig advokat eller fullmektig for hver partner. Men det er ikke bare partnerne som skal ha inntekt. Advokatfirmaene er blitt store arbeidsgivere. De 25 største selskapene sysselsetter rundt 790 ikke-juridiske årsverk. Dette er alt fra sekretærer til IT-personell, markedsførere og regnskapsmedarbeidere. Hver advokat må tjene inn penger til å dekke inntekten til 0,4 ikke-juridisk medarbeidere.

NY FUNKSJON

Advokatassistenter (paralegals) er en nyvinning i bransjen. De er normalt rekruttert fra sekretærkorpset og har gjennomgått 1,5 års utdannelse/kurs som holdes i Advokatforeningens regi. Wiersholm er ett av selskapene som benytter seg av dette. Firmaet har 2,3 årsverk i slik funksjon. Selskapet sier at hovedformålet med stillingene er at kundene skal få utført juridisk arbeid rimeligere enn ved bruk av advokat. Advokatassistenten avlaster advokaten i rent juridisk arbeid, men hvor arbeidets innhold ikke krever fullført juridikum. Dette er en karriereutvikling for dyktige sekretærer.

Vi ser også spiren til at advokatfirmaene utvider sitt virksomhetsområde. Selmer har allerede ansatt syv rådgivere som ikke er advokater. Advokatdelen av PricewaterhouseCoopers har 13 finansielle rådgivere.

«WONNA BE-ERE»

Flere advokatfirmaer rundt om i landet danner nettverk for å oppnå stordriftsfordeler selv om de er små. Advokatkollegiet Kindem har 17 advokater, men de har ikke et advokatfirma seg i mellom. De opererer som selvstendige enmannsbedrifter i et kontorfellesskap.

Advocatia - Norwegian Law Alliance - er et landsdekkende advokatsamarbeid mellom mellomstore advokatfirmaer og omfatter omtrent 140 advokater. Deltakende firmaer er Harris, Haver & Co., Kjær & Co., Rekve, Pleym & Co., Thallug & Co og Øverbø, Standal, m.fl.

Eurojuris Norge er en landsdekkende advokatkjede bestående av 12 selvstendige advokatfirmaer. Medlemskapet i Eurojuris skal være et kvalitetsstempel, og det skal hjelpe medlemsfirmaene til å bli et naturlig førstevalg lokalt. Til sammen har kontorene nærmere 120 advokater. Gjennom Eurojuris skal firmaene i fellesskap være et godt alternativ til hovedstadens største kontorer ved å gi klienter lokalt tilgang til kontorenes samlede faglige kompetanse. Gjennom Eurojuris International deltar foreningen i Europas største samarbeid av advokatkontorer. Eurojuris Norges sekretariat befinner seg hos Advokatfirma Ræder Wisløff Aasland Ottesen DA i Oslo.

Advokatligaen - topp 25
AntallHeravOmstningAdm.
advokaterpartnere2002årsverk
mill kr.
Thommessen13540301,080,0
Wikborg Rein13347333,575,0
Schjødt13342232,062,0
BA-HR11433315,060,0
Wiersholm, Mellbye & Bech10336253,450,0
Ernst & Young Tax**9411Hemmelig15,0
Simonsen Føyen***9232150,036,0
PriceWaterhouseCoopers8520180,030,0
Haavind Vislie8436164,040,0
Deloitte & Touche8013115,013,0
Selmer7823177,738,0
Lindh Stabell Horten7135134,042,0
Steenstrup Stordrange7028112,040,0
Vogt & Wiig6524100,030,0
Kluge622779,024,6
Arentzen de Besche6023129,026,0
Hjort512290,123,8
KPMG47673,0* 14
Grette4025Hemmelig16,0
Brækhus Dege331853,026,0
Ræder301750,012,0
Kvale & Co.261054,415,5
Bull & Co.241329,410,0
Codex24527,05,0
Harris191125,08,5
Sum 25 største17535973 177,5792,4
For oversiktlighetens skyld har vi tillatt oss å bruke quot;merkenavnet" på firmaene, og ikke ta med obligatoriske navneformaliteter som "Advokatfirmaet", "DA" og "ANS".
Firmaene selv er kilde for tallene, og gjelder antall hoder/årsverk i siste halvdel av juni. Også fullmektigene er tellet med som advokater. Et par av firmaene har avvikende regnskapssår for omsetning, men tallene er tilpasset til å gjelde for 2002.
* Kjøper i tillegg tjenester fra revisjonsselskapet i gruppen.
** Har en 12. partner som ikke er advokat.
*** Øker antall advokater med cirka 35 når advokater fra PwC kommer inn i firmaet.
© Økonomisk Rapport 2003

Slaveratioen
Ernst & Young *7,5
KPMG6,8
Deloitte & Touche5,2
Codex3,8
PriceWaterhouseCoopers3,3
BA-HR2,5
Selmer2,4
Thommessen2,4
Schjødt **2,2
Simonsen Føyen1,9
Wiersholm, Mellbye & Bech1,9
Wikborg Rein1,8
Vogt & Wiig1,7
Arentzen de Besche1,6
Kvale & Co.1,6
Steenstrup Stordrange1,5
Haavind Vislie1,3
Hjort1,3
Kluge1,3
Lindh Stabell Horten1,0
Bull & Co.0,8
Brækhus Dege0,8
Ræder0,8
Harris0,7
Grette0,6
25 største1,8

Produktivitet
Omsetning
pr. advokat
Mill. kroner
BA-HR2,8
Wikborg Rein2,5
Wiersholm,2,5
Selmer2,3
Thommessen2,2
Arentzen de Besche2,2
PriceWaterhouseCoopers2,1
Kvale & Co.2,1
Haavind Vislie2,0
Lindh Stabell Horten1,9
Hjort1,8
Schjødt1,7
Ræder1,7
Simonsen Føyen ***1,6
Brækhus Dege1,6
Steenstrup Stordrange1,6
KPMG1,6
Vogt & Wiig1,5
Deloitte & Touche1,4
Harris1,3
Kluge1,3
Bull & Co.1,2
Codex1,1
25 største1,8
Grette og Ernst & Young er ikke medregnet.


Powered by Labrador CMS