Næringsliv

Tema Juss: Størst og prisbelønnet

Det er en fordel å være stor, fastslår Jørgen Lund, administrerende partner i Thommessen, som er landets største advokatfirma.

Publisert Sist oppdatert

Lund er enig i at store advokatfirmaer har innflytelse over samfunnsutviklingen og næringslivets rammebetingelser. Selskapet har vært dypt involvert i flere store endringer med dype samfunnsmessige konsekvenser. Det bistod olje- og energidepartementet i forkant av privatiseringen av Statoil og dannelsen av selskapet Petoro, som forvalter Statens eierandeler i Nordsjøen.

- Vi bidro til å lage en struktur som var bedre for det norske samfunn og som gjør at vi får mer ut av oljeressursene, sier Lund.

Nettopp på denne delen av jusen ble firmaet kåret til Vest-Europas beste og fikk den prestisjefulle Chambers-prisen «Lawfirm of the year» i klassen energi i mai i år, som er en pris advokatstanden legger merke til.

Selskapet var også de finsk-svenske oppkjøpernes advokat da Kreditkassen ble kjøpt opp og gjort til en del av Nordea, og tilsvarende da skandinaviske SAS overtok Braathens. Firma er videre tungt inne som rådgiver for sentrale aktører i de fusjoner og restruktureringer i kraftbransjen og finansnæringen.

Lund mener det er en naturlig del av arbeidet til Thommessen å gi innspill til rammebetingelser og være en del av lobbyvirksomheten.

- Men det er galt å si at vi er pådrivere for endringer. Vår innflytelse ligger i at de planer klientene legger fort går over på et plan der det må avklares hva som er gjennomførbart og hva som er i strid med regelverket, sier Lund.

STORE NOK

Thommessen har spesialister på alle rettsområder, men har prosedyre (konfliktløsning) og transaksjoner (bedriftsoppkjøp, emisjoner, fusjoner, fisjoner) som sine to hovedarbeidsoppgaver. I 1999 fastslo Økonomisk Rapport at firmaet var Norges største i sin bransje. Veksten har vært organisk siden 1993.

Lund sier at fordelen ved å være stor er at advokatene kan spesialisere seg, og så kan selskapet sette sammen team av spesialister ut fra kunders behov. Størrelsen gir ressurser til å utvikle partnere og ansatte.

- Alle i Thommessen må utvikle seg, fastslår Lund.

Firmaet har satt utviklingsprogrammer i system. Det har både en personaldirektør og en «knowledge manager» som har dette som ansvarsområder.

Jørgen Lund tror ikke at norske advokatfirmaene blir veldig mye større. Årsaken er at de vil møte seg selv i døren for ofte hvis de blir for store. Norge er et lite land.

INTERNASJONALT

Den daglige lederen av Thommessen peker på at Norge er et utenforland også når det gjelder strukturen i advokatbransjen. Fort og dramatisk slo advokatfirmaer i Europa seg sammen over landegrensene. Men ikke i Norge.

Thommessen har ikke satset på å etablere datterbedrifter i andre land.

- Norsk juss er ingen stor eksportartikkel, fastslår Lund lakonisk.

Han mener at de er for små til å kunne tiltrekke seg de beste advokatene i utlandet og viser til at de store engelske og amerikanske firmaene har over flere tusen advokater i sine organisasjoner.

- Vi trenger de beste kreftene. Derfor er det bedre å instruere et velrenommert firma i et aktuelt land når kunder har behov for juridisk ekspertise der, sier Lund.

Thommessen satser på nettverk i utlandet. Firmaet har allianse med svenske Vinge og danske Kromann Reumert. Disse to firmaene har henholdsvis 275 og 250 advokater. Firmaene utveksler saker seg i mellom og har felles kontor i London og Brussel. Den norskrelaterte virksomheten i London tar seg av saker som involverer norsk jus. I tillegg gir kontoret råd til kunder som ønsker å etablere seg i England. Brussel-kontoret jobber direkte mot EU-kommisjonen. Thommessen ble medlem av det internasjonale nettverket Lex Mundi allerede i 1990. Lex Mundi har selv plukket ut medlemmene, ett firma fra hvert land.

- Gjennom dette nettverket kan vi skaffe bistand på få minutter, og vi vet at bistanden er første klasses. Henvisninger gjennom Lex Mundi har første prioritet hos medlemsfirmaene, sier Lund, som selv er spesialist i oljerett.

Powered by Labrador CMS