Nyskaping

Tema Telenor: Talent­fabrikken

Telenor er beviset på at Norge kan bygge internasjonale selskaper som ligger helt i front på digitalisering og tjenesteinnovasjon, hevder Abelia-sjef Håkon Haugli.

Publisert Sist oppdatert

Det har vært en lang vei fra selskapet Telegrafverket, som ble stiftet i 1855, til det delprivatiserte og børsnoterte aksjeselskapet Telenor har blitt i dag. Med over 33 000 ansatte i 12 land, med 4 500 ansatte i Norge, er Telenor Norges største konsern.

For å kunne vokse til å bli det internasjonale konsernet vi ser i dag,, har Telenor vært avhengig av å ligge i forkant, mener leder for Abelia, Håkon Haugli. Han forteller at Telenor har spilt en svært viktig rolle for norsk nyskaping som talentfabrikk.

– Mange innovative selskaper og miljøer består delvis av folk som har gått Telenor-skolen – ikke minst internasjonalt, sier Haugli.

– Inspirerende for gründere

Han peker på at Telenors vei fra et statlig monopol til en av verdens største mobiloperatører har vist at Norge kan bygge internasjonale selskaper som ligger helt i front på digitalisering og tjenesteinnovasjon, og at de kan lykkes i noen av verdens mest konkurranseutsatte markeder. Han mener dette er en stor inspirasjon for gründere med gode ideer og ambisjoner.

– I tillegg har Telenor nylig etablert en del av sine nyskapingsaktiviteter på inkubatoren StartupLab i Oslo, for å kunne samarbeide med lovende unge innovative selskaper. Kanskje bidrar de også til at disse kommer ut i verden? Å være den første kunden, er det viktigste bidraget Telenor og andre norske større virksomheter kan gi små innovative oppstartsselskaper, sier Haugli.

Kommunikasjonsdirektør i Telenorkonsernet, Glenn Mandelid.

Abelia-sjef Håkon Haugli mener Telenor er et eksempel til etterfølgelse når det gjelder innovasjon og nyskaping.

Måler innovasjon

Telenor er også opptatt av å måle innovasjon. I et samarbeidsprosjekt mellom TIK Senter for teknologi, innovasjon og kultur ved Universitetet i Oslo og Telenor kom det frem at Telenor brukte omlag 2,5 milliarder kroner på innovasjon. Innovasjonsutgiftene var preget av tunge kapitalinvesteringer i infrastruktur, prosessforbedringer og tjenester.

Til tross for en tilsynelatende frisk innovasjonssatsing, ble Telenor kraftig kritisert for å ha gjort for store kutt i forskningsinnsatsen og derved senket evnen til fremtidig innovasjon på denne tiden. Kritikken kom som følge av at tilsvarende utenlandske bedrifter forsket vesentlig mer enn det Telenor gjorde.

Forskerne Magnus Gulbrandsen og Jarle Moss Hildrum ved Universitetet i Oslo undersøkte i 2012 Telenors satsing på innovasjon og forskning. De kom frem til at nesten samtlige innovasjoner de identifiserte i Telenor, hadde sitt utspring i forretningsenhetene, og ikke i sentraliserte forskningsaktiviteter. Guldbranden og Hildrum forklarte at forskningen i Telenor primært har en overvåkningsfunksjon forbundet med større endringer i teknologi og markeder.

– Viktig del av Telenor

Ifølge kommunikasjonsdirektør for Telenorkonsernet, Glenn Mandelid, er innovasjon er en viktig og integrert del av Telenors forretningsdrift.

– Dette skjer innenfor utvikling av nye tjenester, ved at nye forretningsområder skapes og gjennom oppstart av nye selskaper, forteller han.

– Hvilke innovasjoner er dere spesielt stolte av i Telenor?

– Innenfor utvikling av digitale tjenester ønsker jeg å trekke frem lagringstjenesten MinSky (Capture) og videokonferanseløsningen appear.in, som noen av våre nyere satsinger. Globalt har Telenor også høstet anerkjennelse for etableringen av opplæringsprogram for trygg bruk av internett, og for utarbeidelsen av filter som begrenser tilgang til materiell der barn misbrukes, sier han.

Nye forretningsområder

Telenor har også tatt steget inn i nye forretningsområder knyttet til mobile finansielle tjenester. Easypaisa i Pakistan, Telenor Banka i Serbia og tjenester som Valyou og BankID i Norge er eksempler på ulike løsninger tilpasset lokale markedsforhold.

– Samarbeidet med Schibsted om en felles satsing på digitale rubrikkannonser er også et spennende nytt område for Telenor, utdyper Mandelid.

Han ønsker også å trekke frem et selskap som Telenor Connexion, ifølge Mandelid en ledende foregangsaktør innenfor maskin til maskin-kommunikasjon og tingenes internett.

– Telenor har også en rolle som inkubator, og det finnes derfor selskaper som har sprunget ut fra Telenor som har opplevd nasjonal eller internasjonal suksess. I et historisk perspektiv bør det også nevnes at Telenor og Norge hadde en viktig rolle i utviklingen av GSM-standarden og meldingstjenesten SMS, sier han.

«Mange innovative selskaper og miljøer består delvis av folk som har gått Telenor-skolen – ikke minst internasjonalt.»
Direktør for Abelia, Håkon Haugli

Disse innovasjonene er Telenor stoltest av:

Mobile finansielle tjenester

  • I Pakistan har Telenor har lansert Easypaisa i samarbeid med Tameer Microfinance Bank for praktiske, lett tilgjengelige og pålitelige mobilbanktjenester til alle
  • Ny teknologi, for eksempel nærfeltskommunikasjon (NFC) og BankID, er også en viktig faktor på dette området. Telenor har lansert betalingsløsningen Valyou in Norge og digitalbanken Telenor Banka i Serbia

Min Sky

  • Egenutviklet tjeneste. Med Min Sky kan du enkelt og trygt lagre dine bilder og filmer i nettskyen, og se på alle enheter. Min Sky ble lansert internasjonalt, under navnet Capture, i Thailand og Malaysia

appear.in

  • Egenutviklet tjeneste. Løsning for videokonferanse direkte i nettleseren, basert på WebRTC teknologi. Telenor er stolte av at Google, som støtter webRTC, velger appear.in til å lage webRTC tutorials

Digitale rubrikkannonser

  • Telenor, Schibsted Media Group og Singapore Press Holdings (SPH) har etablert en felles satsing på digitale rubrikkannonser til brukere i Asia og Sør-Amerika

Telenor Connexion

  • Satsing innen maskin-til-maskin og tingenes internett, jobber for å skape et smartere og mer oppkoblet samfunn
  • Selskapet har levert internasjonale, kostnadseffektive og innovative løsninger til en rekke kunder verden over, blant andre Volvo og Verisure

Telenor

Powered by Labrador CMS