Lederverktøy

Om de andre i organisasjonen ikke oppfører seg som du ønsker, så kan det være at du og din tenkning omkring dem er den egentlige årsaken til dette, sier Stein Kvalheim.

Tenk det, du

Tenkningen din styrer hvordan du handler, men er du egentlig bevisst hvilke tankebaner du følger, og hva det betyr for organisasjonen du er leder i?

Publisert Sist oppdatert

Det er noe av kjernepunktet i Stein Kvalheims mentale treningsprogram. Han jobber gjennom eget selskap med både næringslivsledere i en-til-en samtaler, hele fotballag, som Strømsgodset, og grupper som ønsker å endre sin tenkning for å skape mer energi rundt seg.

Normalsituasjonen i de fleste norske virksomhetene er at ledelsen lager egne visjoner, mål og handlingsplaner, mens medarbeiderne er på jobb og vil gjøre det beste ut av den, mener han. Normalsituasjonen er dessuten at ledelsen ikke skjønner hvorfor de ansatte ikke er mer effektive i jobben, mens de ansatte tenker rettigheter, og ikke involvering og forbedring.

Det er dessuten det vanlige at ledelsen holder en viss avstand til medarbeiderne, mens de ansatte er overbevist om at ledelsen ikke forstår noen ting.

- Da er det ikke så merkelig at organisasjonen ikke fungerer, at det ikke skapes positive stemninger som gir organisasjonen ny energi, sier Kvalheim.

Ledelse er personlig

Han kom inn i dette faget i 1996 og har holdt på i ti år å gjøre ledere og ansatte mentalt bevisste, slik at de kan skape holdninger og strukturer som fungerer for alle i en organisasjon. Frokostseminarer om hvordan man skal kunne skape stemninger som gir energi i organisasjoner startet han med i vinter. Fokuset hans her er blant annet å gi deltakerne - i hovedsak ledere - enkle verktøy for å komme i rett modus til de oppgavene de har i organisasjonene. De skal også bli flinkere til å overføre rett modus til andre og skape engasjement.

- Det gjelder å henvende seg til hver enkelt leder, for det å være leder er og blir personlig. Hver enkelt har en personlig sfære å ivareta. De har større behov for trygghet enn andre, sier Kvalheim.

Kjøp avisen i pdf og les hele artikkelen.

Powered by Labrador CMS