etikk og samfunnsansvar

Til krig mot global oppvarming

Professor Jørgen Randers har utarbeidet en krigsplan mot klimaendringer. Rasjonering av strøm og bensin er blant tiltakene han foreslår.

Publisert Sist oppdatert

Planen har han utarbeidet i samarbeid med Paul Gilding, tidligere leder i Greenpeace International. Et av de viktigste tiltakene, mener de to, er en global skatt på CO2 på 100 dollar per tonn. Randers og Guilding foreslår dessuten å fase ut subsidier til forurensende industri og bruke disse til å investere i fornybar energi, skriver Vårt Land.

Randers viser til USA under andre verdenskrig, som fra 1940 til 1945 økte produksjonen av militært utstyr fra 1,6 til 37 prosent av bruttonasjonalproduktet. Dette beviser, mener Randers, at verdenssamfunnet kan begrense oppvarmingen til 1 grad dersom det går inn for det.

Men også vanlige forbrukere vil måtte delta i klimadugnaden. Blant annet foreslår de to miljøforkjemperne rasjonering på goder som strøm, mat og bensin.

– Det er vanskelig for folk, men ikke umulig. Tre uker før angrepet på Pearl Harbour, oppfordret amerikanske myndigheter til kjøttfrie torsdager, sier professoren til Vårt Land.

Randers ledet det regjeringsoppnevnte Lavutslippsutvalget som utredet hvordan Norge kan kutte sine nasjonale utslipp av klimagasser.

Powered by Labrador CMS