Næringsliv
Til Lykke på hviledagen
På Skårer utenfor Oslo ligger en 1100 kvadratmeter stor Bunnpris. Vegg i vegg ligger en på like under 100 kvadratmeter, som bare er åpen på søndager. En fiffig løsning. Det er søndagsåpne butikker som skaffer Bunnpris nye kunder.
Bunnpris Stormarked på Skårer ble åpnet i juli i år, og er en av over 20 butikker som er kombinert storbutikk og Brustadbu. Butikken har allerede en solid og trofast kundegruppe. Mange oppdaget butikken på en søndag.
Bunnpris gjør det godt, og bunnprissjef Trond Lykke er ivrig etter å åpne flere butikker. I løpet av neste år vil antallet komme opp i rundt 140 butikker, 50 prosent mer enn i dag. Dermed forventer Bunnprissjefen en omsetning på over tre milliarder kroner i 2005, mot cirka 2,2 milliarder kroner i år.
Den store økningen kommer av en overraskende avtale mellom Lykke og Berg Jacobsen Gruppen i Møre og Romsdal. 23 dagligvarebutikker skifter fra å tilhøre Rimi, Ica og Sparmat til å bli Bunnpris-butikker. Flere butikker som ikke tilhører Berg Jacobsen har slengt seg med. Til sammen blir det rundt 40 Bunnprisbutikker i fylket. Hvorfor har så mange møringer valgt Bunnpris?
- De har vel sett at vi har et godt grep om markedet i fylket, sier Lykke.
Det aller beste grepet har Bunnpris i trøndelagsfylkene og Trondheim, dagligvarekjedens fødested og byen der kjedens hovedkontor ligger. I Trondheim finnes det 27 butikker, mens 25 butikker ligger spredt rundt i Sør- og Nord-Trøndelag.
Bunnpris så dagens lys i 1981, da den 35 år gamle Lykke bestemte seg for å satse på miniprissegmentet, og omdøpte Lykke-butikkene til Bunnpris. Det var Lykkes tippoldefar som startet kjeden i 1830, og Lykke har selv vært fostret opp i butikk. Han startet i sin egen butikk da han var 22 år.
- Markedet spurte etter miniprisbutikker. Trondheim er en lavprisby med mange akademikere og lærere med gjennomsnittslønn. Og så er det 30.000 studenter i byen, sier Lykke. Rema 1000 den eneste lavpriskjeden som fantes i trønderbyen før Bunnpris kom.
BRUSTADBUER
I mars 2002 åpnet den første butikken i Oslo. I dag ligger det 23 rundt omkring på Østlandet, 18 av dem i Oslo. Lykke ønsker «mange, mange flere». Han mener kjeden begynner å få skikkelig feste i hovedstaden. Strategien er å ha små, søndagsåpne butikker i boligområder.
- I Oslo er det mange områder der folk ikke har parkering. Det betyr at de må gi slipp på en parkeringsplass for å kjøre til butikken og handle, og så komme tilbake og lete etter ny parkeringsplass i en halvtime. Da velger de heller å gå til butikken. Vi satser på små butikker uten parkeringsplass, og trekker til oss nye kunder ved å ha åpent på søndager. De kommer innom og ser at vi har et godt dagligvareutvalg, og så begynner de å handle hos oss.
- Hva er det som skiller Bunnpris fra konkurrentene?
- Vi er ikke billigst, men vi er billige nok, og vi har bedre utvalg enn konkurrentene. Rema 1000 er nærmeste konkurrent på pris, Kiwi på utvalg. Vi har 3500-4000 varer i småbutikkene, mens Rimi har rundt 3000. Rema 1000 har noe mindre.
Lykke vil ha skikkelige folk til å drive butikkene. Derfor betaler han godt. Butikksjefene har en grunnlønn på litt over 300.000 kroner pluss bonus, som ligger på 25-30 prosent av resultatet. Dermed ender lønnen på rundt 600.000 kroner.
- Vi har noen butikksjefer i de store butikkene som tjener over millionen. Det er bare hyggelig, det. Jo mer de tjener, jo mer tjener vi.
- Bunnpris er en bra arbeidsgiver som gir muligheten til å jobbe selvstendig innenfor et system som fungerer. Det er rom for egne initiativ og tiltak, og gode muligheter til å tjene penger, sier Bjørn Brandt, butikksjef i Bunnpris på Skårer.
GODE MARGINER
Bunnprisbutikkene kan deles inn i fire grupper. Brustadbuene har opptil 2800 varer. Vanlige Bunnpris-butikker har 4000. Begge selger de mest vanlige dagligvareproduktene. Bunnpris Storbutikk har 6-7000 varer, og selger også kjøkkenutstyr, verktøy, campingstoler og så videre. Bunnpris Gourmet har 8-9000 forskjellige varer, store ferskvaredisker og annen spesialmat. Det finnes fire slike butikker i dag. De har en margin på 24 prosent, mens de andre Bunnpris-butikkene har marginer på rundt 20 prosent.
Gjennomsnittskunden handler for 150 kroner. Selv om Bunnpris satser på søndagskundene, gir disse bare en omsetning på litt under 100.000 kroner i hver søndagsåpne butikk, til sammen fire millioner kroner. På hverdager ligger omsetningen for kjeden totalt tre ganger høyere.
I dagligvarebransjen er det viktig å følge med på hva konkurrentene gjør. Lykke har to jenter som kalkulerer varer og drar rundt og sjekker andres utvalg og priser.
- Vi setter ikke en pris før vi vet hva konkurrentene tar, sier Lykke.
Flere ganger settes prisene til under innkjøpspris, for eksempel på kjøttdeig. Det er vanlig praksis i dagligvarebransjen. Lave priser på basisvarer trekker flere kunder, og dermed går salget opp totalt.
- Nå har vi tilbud på ribbe til 29 kroner kiloen. Det er 17 kroner under innkjøpspris, men det er summen i kurven som betyr noe, sier Lykke.
Lykke reiser mye rundt i Europa og USA for å følge med på hva som skjer i bransjen. Det gjelder å ligge foran. Han mener trenden går mot større butikker, men i urbane strøk er butikkene fortsatt mindre.
KJØPMANNEN PÅ HJØRNET
Tor Haugen er regiondirektør for Bunnpris Sør, som driver alle butikkene på Østlandet, og også noen nedover på Sørlandet. Haugen jobbet tidligere i Hakon-gruppen (nå ICA-gruppen).
Er det noen forskjell å jobbe for Bunnpris?
- Det er stor forskjell. Bunnpris er en liten organisasjon der beslutningene går lynfort i forhold til det jeg var vant til i Hakon-gruppen. Bunnpris er veldig folkelig. Det er en god, gammel familiebedrift, sier Haugen.
- Lykke sier at han ønsker seg flere butikker på Østlandet. Hva er strategien for Bunnpris Sør?
- På sikt er målet å få flere store butikker, men nå går det veldig bra med Brustadbuene våre. Vi er uansett på jakt etter nye lokaler.
- Hva er forskjellen på Rimi og Bunnpris?
- Vi ligger der du bor. Hos oss handler du en-to bæreposer, ofte det du skal ha til middag samme dag, eller potetgull og cola til fotballkampen, sier Haugen.
- Rimi er blitt for stort som del av ICA-gruppen. Bunnpris gjør det bra fordi vi er den gode, gamle kjøpmannen på hjørnet.
- Etablert av Trond Lykke i 1981 med 14 butikker i Trondheim.
- Har i dag nærmere 100 butikker. Over 50 av dem ligger i Trøndelag. 30 drives av franchise-
tagere, resten av Bunnpriskjeden selv.
- Etablerte seg på Østlandet i 2002 gjennom Bunnpris Sør. I dag finnes det 23 butikker, 18 av dem i Oslo.
- Satser nå i Møre og Romsdal, der Lykke regner med å ha til sammen 40 butikker innen 2005.
Ønsker flere butikker på Østlandet, Vestlandet og Sørlandet.
- Hadde i fjor totalt 1370 ansatte, eller cirka 800 årsverk. I administrasjonen jobber det åtte stykker.
Bunnpris-kjeden | ||
Tall i mill kr | ||
2003 | 2002 | |
Omsetning | 1912 | 1606 |
Driftsresultat | 60,9 | 55,8 |
Resultat før skatt | 84,9 | 108,4 |
Kilde: Selskapet |