Næringsliv

Timesharekonge i pengeknipe

Timesharekongen Bjørn Lyng har midlertidige likviditets-problemer, noe som har medført at gigantprosjektet i Taurodalen har stanset opp. Nå jobber han med å omstrukturere og refinansiere turistvirksomheten sin på Gran Canaria. - Fra nyttår er vi i gang igjen for fullt, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Ut av tunnelen på den nye motorveien fra Arguineguin åpenbarer Taurodalen seg. En irrgrønn golfbane lyser opp under de brunsvidde åssidene. På en liten rygg bak golfbanen ligger en rekke steinkledde hus. Nesten ingen er merket med navneskilt, bare husnummer. Eksklusivt og diskret. Det er ingenting som kan røpe hvem som bor her.

Inngangsbilletten her er på mellom tre og seks millioner kroner. Selv den vanligvis nøkterne Spar-butikken i «sentrum» bærer preg av nabolaget med sin flotte, kjølige glassfasade som er vendt ut mot torget og det opphøyde, asurblå og gjennomsiktige svømmebassenget.

De siste årene er enorme mengder sten og jord blitt flyttet i dette ørkenlandskapet i Taurodalen på sydspissen av Gran Canaria. Gigantprosjektet Anfi Tauro skal bli et blomstrende ferieparadis med 600 private hus og bungalower, 6000 timeshare- og hotellsenger, to golfbaner, innsjøer og lystbåthavn med 500 plasser. Men nå står gravemaskinene stille.

Det er ikke fullt så stille på kontoret og verkstedet 78-åringen driver i utkanten av kystbyen Arinaga, et par mil lenger nord for Taurodalen. Det er her Lyng tar imot Økonomisk Rapports utsendte for å snakke om sine turistprosjekter. Tre dager i uken jobber han herfra med sin hovedbeskjeftigelse for tiden, vindmølledrevne avsaltingsanlegg (se egen sak).

Ifølge Bjørn Lyng har Sparebank1 Midt-Norge, hovedbankforbindelsen gjennom de siste par årene, hatt en ryddesjau for å minske risikoen i sin utlånsportefølje. Utlånsviljen er ikke like stor. Det har fått konsekvenser for likviditeten i storprosjektet i Taurodalen.

- Banken vil ikke finansiere noe utenfor det de kan se fra toppen av kirketårnet hjemme i Norge. Derfor måtte utbyggingen stoppe, sier Lyng til Økonomisk Rapport.

KONG MIDAS

Taurodalen er det siste store utbyggbare området på øya, og ligger bare noen få kilometer unna suksesshistorien Anfi del Mar, kronjuvelen innen timeshareturisme.

I et landskap av tørre og forrevne klipper var det at Lyng på midten av 1980-tallet så muligheten til å skape et ferieparadis. Siden har i underkant av 1000 leiligheter vokst opp av steingrunnen, med utsikt over en strand der sanden er hentet fra Karibia. Praktanlegget Anfi del Mar har ført til at lokalpressen døpte ham til «rey Midas» - kong Midas - alt han rørte ved ble til gull.

Lyng så muligheten til å gjenta suksessen tre kilometer lenger sør, i Taurodalen, da han i 1997 kjøpte 2500 mål fra Arrencibia-familien for om lag 200 millioner kroner. Men problemene rundt hans siste turistutbygging har skapt tvil om Lyng er i stand til å håndtere prosjektet økonomisk.

Til nå har 200 boliger, en butikk og en nihulls golfbane blitt ferdig. En 18 hulls golfbane er snart ferdig, mens lystbåthavnen ennå ikke er byggegodkjent, og stranden ligger brakk. Selv avfeier Lyng alle spekulasjoner om at prosjektet går fløyten. Ifølge ham er stansen av midlertidig karakter.

- I forhold til verdiene i dalen har vi nesten ikke lån, bare 38 millioner euro (om lag 320 mill. kr., red.anm.), likevel ønsket ikke banken å være med videre, sier Lyng.

Ifølge ham har den spanske banken Banco Santander gitt en lånetakst på 275 millioner euro, mer enn 2,2 milliarder kroner, for de 2,5 millioner kvadratmeterne han eier i Taurodalen. Det gir en kvadratmeterpris på 880-900 kroner.

- Og lånetakster pleier ikke å være så høye i forhold til den reelle verdien.

SLET MED AVDRAGENE

Tilbakeslaget i verdensøkonomien, terrorangrepene og Irak-krigen har rammet markedet for turisme hardt. Særlig tyskerne sviktet sydenlivet, og mye av de forventede inntektene forsvant da selskapet hans, Anfi Tauro S.A, ikke solgte så mange hus som forventet.

- Vi var for optimistiske ved oppstarten og trodde salget av hus ville gå raskere, sier Lyng.

- Misligholdt dere forpliktelsene til Sparebank1 Midt-Norge?

- Nei, vi misligholdt ikke lånet, men banken skrev opp avdragene, og så mye kunne ikke vi betale hver gang, forklarer han.

Lyng opplyser at han i løpet av året akter å gjøre opp med Sparebank1 Midt-Norge, trolig ved å selge tomter i dalen, selv om de ennå ikke er ferdig utviklet og prisen dermed blir dårligere. Deretter er planen å hente inn ny kapital gjennom lån som spres på flere utenlandske banker.

- Det er store beløp vi snakker om her, og de er ikke så lett å skaffe i en fart, sier Lyng.

- Men det er ingen problem å skaffe penger, mange ønsker å bli partnere med oss, og det er kjøpere nok. Tauro er et attraktivt område, og vi er ennå tidlig i prosjektet. På slutten av 2004 regner vi med å få byggetillatelse på båthavnen. Da blir det litt mer fres på byggingen.

GIKK BAK RYGGEN

Anfi Tauro har ikke vært det eneste hodebryet for 78-åringen. Gullklumpen Anfi del Mar har også tatt sin del av oppmerksomheten. Anfi del Mar hadde et overskudd før skatt i fjor på 16 millioner euro, og er ifølge Lyng omtrent gjeldfritt. Snart 90 prosent av timeshareandelene i anlegget er blitt solgt ut, trolig er alt solgt i slutten av 2005.

Da vil anlegget ifølge Lyng ha nærmere 50.000 medlemmer som hver har betalt om lag 100.000 kroner hver for en ferieuke. Til sammen er det solgt andeler for formidable fem milliarder kroner på Anfi del Mar.

Men det er ikke bare fryd og gammen. Bakgrunnen er at Lyng-familien for tre år siden solgte 51 prosent av aksjene til den tyske feriegiganten TUI, Europas største reiseselskap. Partnerskapet virket fornuftig, tyskerne kunne sende inn store mengder potensielle kjøpere inn i timeshareanlegget, og Lyng fikk frigjort kapital til å bygge i Taurodalen.

Likevel var ikke handelen og oppgjøret gjort over natten. Først i august i fjor, etter to og et halvt år med harde forhandlinger, ble Lyng og TUI enige om sluttoppgjøret for handelen. Til sammen betalte TUI 700 millioner kroner for sin andel av Anfi del Mar.

Enklere ble det ikke da tyskerne et drøyt halvår senere ville ut igjen av anlegget. Ifølge Lyng hadde partene skrevet under en avtale på førsterett til gjenkjøp hvis partneren ville selge. Prisen skulle være den tekniske verdien av anlegget, og fastsettes av en uavhengig revisor.

Flere medier har meldt at Lyng tidligere i vinter benyttet seg av sin opsjon til å kjøpe tilbake de 51 prosentene som TUI la ut til salgs. Det stemmer ikke. TUI har gått bak ryggen på Lyng og forhandler i øyeblikket med andre kjøpere. Kjøpere som er villige til å betale langt mer for aksjene enn det som sto i avtalen med trønderen.

- De brøt avtalen, vil ha mer penger og dealer pris med oss, sier Lyng.

Tyskerne krever minst 44 millioner euro for aksjene, om lag 370 millioner kroner, pluss garantier om blant annet skadesløsholdelse. En pris Lyng-familien ennå ikke er villige til å betale, selv om Anfi del Mar dermed vil gi en kjempegevinst fordi Lyng kjøper tilbake anlegget for halvparten av det han betalte.

- Vi blir nok enige snart, mener han.

Powered by Labrador CMS