Samfunn

Foreløpig har mange kommuner langt større vaksinekapasitet enn det er behov for. FHIs oppdaterte vaksinescenario tirsdag vil fortelle mer om når for eksempel Bærum vaksinesenter vil bli fylt opp med vaksinemottakere og helsepersonell.

Tirsdag kommer nytt vaksinescenario – Norge ligger etter Norden

11 prosent av den norske befolkningen har fått minst én dose av koronavaksinen. Det er noe lavere enn våre nordiske naboer.

Publisert Sist oppdatert

11 prosent av den norske befolkningen har fått minst én dose av koronavaksinen. Det er noe lavere enn våre nordiske naboer.

Mandag hadde vel 615.500 nordmenn fått minst ett stikk i armen med koronavaksine.

Ifølge det nøkterne vaksinescenarioet som ble publisert av Folkehelseinstituttet (FHI) 12. mars, skal alle voksne ha fått tilbud om første vaksinedose innen midten av juli.

Tirsdag oppdateres dette scenarioet. På Twitter skriver FHI at det kommer «et godt stykke ut på dagen».

Ingen dramatiske endringer

– Det skal komme en oppdatert vaksineplan til uken, sannsynligvis på tirsdag. Men det kommer nok ikke store, dramatiske endringer, sa overlege Are Berg ved FHI lørdag.

Berg påpeker at det har vært en rekke forsinkelser, og at det vil komme nye. Vaksinescenarioene til FHI er basert på en stor økning i antallet vaksiner Norge mottar i månedene framover.

Fram til uke 11 var det distribuert 596.000 doser av Pfizer-Biontech-vaksinen i Norge. I april kommer 580.000 nye doser av denne vaksinen, dersom FHIs anslag slår til. I tillegg ventes det økning i leveransene av andre vaksiner.

Danmark flytter fram sluttdatoen

I Danmark har Statens Serum Institut beregnet at 11,8 prosent av befolkningen har fått første vaksinedose, mens 6,3 prosent er fullvaksinert.

Mandag oppdaterte Sundhedsstyrelsen sitt scenario , hvor de spår at hele den voksne befolkningen skal være ferdigvaksinert i løpet av uke 29 – altså innen 26. juli. Det er en uke tidligere enn opprinnelig planlagt.

Svenske Folkhälsomyndigheten skrev fredag at 12,6 prosent av den svenske befolkningen har fått minst én dose. Landet hadde som mål å få vaksinert hele den voksne befolkningen i løpet av første halvår i 2021, men det målet avlyste landets vaksinekoordinator, Richard Bergström, lørdag.

– Det kommer til å ta litt lengre tid før alle er fullvaksinert, men kanskje er fem millioner personer fullvaksinert ved halvårsskiftet, sa Bergström i SVT-programmet Helgstudion.

Han regner imidlertid med at alle har fått første dose i løpet av juni måned.

Finland: Utsetter andre dose

I Finland har hele 15,1 prosent av befolkningen – nesten én av seks – fått første vaksinedose, men til gjengjeld har kun 1,6 prosent fått andre dose, skriver det finske folkehelseinstituttet THI.

Dette kan ha sammenheng med landets vaksinestrategi. I februar omtalte TV 2 at finnene setter vaksinedosene med tolv ukers mellomrom, heller enn seks uker, som er tilfelle for de fleste vaksiner i Norge. Den finske vaksinekalenderen legger opp til at hele den voksne befolkningen skal være fullvaksinert innen utgangen av året.

Også de to nordiske øystatene har kommet godt i gang med vaksineringen. Islandske myndigheter skriver at om lag 45.000 personer, rundt 12 prosent av befolkningen, har mottatt minst én dose, og landet regner med å være ferdig med å vaksinere alle voksne i løpet av sommeren.

Færøyene har vaksinert 11 prosent av sin befolkning.

Powered by Labrador CMS