etikk og samfunnsansvar

«Ingen dommer sier da til Talleraas og Stangeland: Dere er aldri straffet før. (...) Vi kan leve med inndragning av pengene og en betinget dom», skriver Ole Gjems-Onstad.

– Todelt straffesystem

Norge er i ferd med å få et todelt straffesystem: Den som snyter staten for mer enn 1G får 21 dagers ubetinget fengsel. Den som slår ned og raner en gamme dame får straks en ny sjanse.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver professor i skatterett ved Handelshøyskolen BI, Ole Gjems-Onstad, i et debattinnlegg i Dagens Næringsliv etter dommen mot de tidligere stortingsrepresentantene Anders Talleraas og Magnus Stangeland. De fikk begge ubetinget fengsel for urettmessig å ha mottatt pensjon fra Stortinget.

I forhold til å slå ned og rane folk sier han at spørsmålet lett vil være: «Har du hatt en fæl oppvekst? Bør du ikke få en ny sjanse». Tar man penger fra det offentlige, skjer noe annet:

«Ingen dommer sier da til Talleraas og Stangeland: Dere er aldri straffet før. Dere har tjent Norge på mange måter gjennom et langt liv. Vi kan leve med inndragning av pengene og en betinget dom.»

Det mange nå fryder seg over, er et samfunn der den som snyter det offentlige for mer enn 75.641 kroner (mer enn 1G) skal ha 21 dagers ubetinget fengsel: Ingen nåde, ingen velferdsgrunner. Det er et samfunn du kan glede deg over, så lenge det ikke rammer deg selv, skriver Gjems-Onstad videre, og legger til at ingen politikere kritiserer denne strengheten.

Powered by Labrador CMS