Nyskaping

Tre tips til små- og mellomstore bedrifter

Publisert Sist oppdatert

Nylig rapporterte Statistisk Sentralbyrå (SSB) at 98 prosent av virksomhetene i Norge har færre enn 50 ansatte. Små- og mellomstore bedrifter står for mye av veksten i norsk næringsliv, men utfordringene er mange og det kan være vanskelig å være konkurransedyktig ovenfor større, mer etablerte bedrifter.

Merete Jünge, daglig leder i forsikringsselskapet SMB Tjenester AS, skriver i en pressemelding at mange små- og mellomstore bedrifter tar kontakt med dem fordi de er usikre på hvordan de skal spare penger og drifte sin bedrift på best mulig måte.

– Vi ønsker å gi dem bedre forutsetninger for å lykkes. SMB Tjenesters erfaring er at absolutt alle bedrifter, uavhengig av bransje, kan spare tid og penger på gode innkjøp og avtaler, sier Jünge.

Tid er mangelvare

I en hektisk oppstartsfase, eller i en mindre bedrift hvor de ansatte må ta på seg flere hatter, er tid mangelvare. Å drive en bedrift krever full oversikt over alt fra økonomi og innkjøp til forsikringer og pensjonsavtaler, og det er ikke alltid at tiden strekker til for å få oversikt over alt du må ha på plass. Dette kan være grunnen til at 73 prosent av nyetablerte foretak avvikles i løpet av 5 år, noe SSB–undersøkelsen viser. Jünge anbefaler flere tiltak for å øke sjansen for langsiktig suksess.

Tre tips for små- og mellomstore bedrifter:

Ta vare på dine ansatte:

  • Dine ansatte er dine viktigste medspillere og grunnlaget for bedriftens suksess
  • Beskytt deg selv og dine ansatte ved å ha riktige forsikringer, fordelaktig pensjon og tilby personalgode som billigere drivstoff, strømavtale og gode rabatter på for eksempel hotell og leiebil

Sett ting i system:

  • Man kan spare mye ved å ha oversikt over alle ledd i en bedrift
  • Personal og HMS er enklere å følge opp når det er satt i system
  • Hvis du vet hvor mye du bruker på drivstoff, er det enklere å kutte kostander
  • Gode rutiner og systemer gir deg derfor kontroll på viktige faktorer som kan føre til en bedre økonomi

Du er ikke alene:

  • Ekspertise, i form av rådgivning eller en innkjøpspartner, kan også være en viktig ressurs
  • Da slipper du å bruke tid og energi på å sette deg inn i ulike fagområder, og kan fokusere på det som er viktig: din kjernevirksomhet

Kilde: SMB Tjenester AS

Powered by Labrador CMS