internasjonalt eu

Trett av krig

Afghanistan gir president Barack Obama grå hår.

Publisert Sist oppdatert

Antallet amerikanske soldater som har kommet hjem i kiste fra Afghanistan, har aldri vært så stort som i år.

Lut i ryggen, gråere i håret enn bare for noen måneder siden, vandrende alene mellom gravene til amerikanske soldater fra krigene i Irak og Afghanistan på æresgravlunden på Arlington kirkegård. Reutersbildet av Barack Obama viser en sliten president. I 2009 er 288 amerikanske soldater kommet hjem i kiste.

- Sett utenfra ser det ut for meg som det å være president i krigstid begynner å synke inn, sier militærhistoriker Elliot Choen til avisen The Washington Post, gjengitt i Aftenposten.

I et par måneder har Obama, vurdert fram og tilbake om han skal sende 40 000 nye amerikanske soldater til Afghanistan. Et trekk som ville gjør denne krigen til Obamas krig. Obama har allerede sendt 21 000. Meningsmålinger viser at krigen ikke lenger har flertall blant folk i USA.

En betydelig opptrapping i Afghanistan, kan rakst skape problemer innenriks. Alle amerikanske presidenter som har forsøkt å lage store sosiale reformer i USA har opplevd at en krig ødelegger prosjektet. Denne analysen kommer fra historikeren Robert Dallek. Obamas store prosjekt på hjemmebane er å få gjennomført en gigantisk helsereform. Obama kan få flertall i Kongressen for en opptrapping i Afghanistan, men da må han støtte seg på dem som stemmer imot ham i alle hans innenrikspolitiske saker, fra helse til kriminalreform. Den kan gjøre slutt på det «Change», som var Obamas slagord.

Powered by Labrador CMS