internasjonalt eu

Tror ikke på bindende klimaavtale

Sjef for FNs klimasekretariat Yvo de Boer mener en bindende klimaavtale i København i desember er urealistisk.

Publisert Sist oppdatert
- Jeg tror ikke det kommer til å skje, sier Yvo de Boer til Financial Times.

I stedet mener de Boer at man bør begrense seg til en politisk avtale, og så få de juridiske og tekniske detaljene på plass senere, skriver Klassekampen.

Å «konsentrere seg om det aller mest politisk nødvendige» vil ifølge ham si å gjøre det klart hvordan landene er forpliktet til å takle klimaforandringene og kutte i CO2-utslipp.

Et vellykket toppmøte i København 7. Til 18. Desember inneholder altså ingen juridisk bindende klimaavtale, men høyst en overordnet beslutning som setter individuelle mål for i-landene og gjør det klart hvor mye u-landene må skjære ned.

De Boers uttalelser bekymrer topprådgiver for EU i klimaspørsmål Jørgen Henningsen.

- Når de Boer uttaler seg på en slik måte, et fet grunn til pessimisme, for han er jo ansatt for å legge til rette for prosessen. Når han kommer med et så nedslående budskap må det være fordi han har vurdert at det er det eneste realistiske målet etter å ha vært i kontakt med europeerne og amerikanerne, sier Henningsen til Klassekampen.

Han er også bekymret for at EU-landene har begynt å tone ned kravene til u-landene.

- De gjør det for å unngå å selv måtte forplikte seg. Jeg synes etter hvert det tegner seg et klart bilde av at det er færre og færre som presser på for å få en bindende klimaavtale, sier han.

Powered by Labrador CMS