Samfunn

Finansminister Siv Jensen redegjør i dag for hva som skjer med boliglånforskriften.

Tror regjeringen presenterer tiltak for førstegangskjøperne

– Det er et paradoks at man må være litt rik for å kunne få glede av de norske skattesubsidene av bolig, sier Erik Lundesgaard i Eiendom Norge.

Publisert Sist oppdatert

Finansminister Siv Jensen skal tirsdag 11.30 redegjøre for hva som skjer med boliglånforskriften.

De fleste eksperter, inkludert Det internasjonale pengefondet IMF som leverte sin rapport tidligere i juni, har anbefalt henne å videreføre reguleringen slik den fungerer i dag.

Tidligere i år konkluderte Norges Bank med at forskriften har vært svært effektiv. Beviset lå at boligprisene i Oslo pekte kraftig nedover i 2017.

Men det gjorde de også utenfor Oslo flere steder. Og så kom våren og boligprisene begynte igjen å gå i været i de store byene.

Det har gjort arbeidet med forskriften mer komplisert for embetsverket i Finansdepartementet.

Boliglånforskriften

Den såkalte Boliglånforskriften ble innført med virkning fra januar 2017 for å demme opp for den akselererende boligprisveksten i hovedstaden.

Siden innføringen har den vært kontroversiell blant utbyggerne. Leder i OBOS, Daniel Kjørberg Siraj har uttalt at boligforskriften er usosial siden den særlig rammer unge som ikke kommer inn på boligmarkedet.

Tror på ny kurs

Kommunikasjonssjef i Eiendom Norge, Erik Lundesgaard sier til Dagens Perspektiv at han forventer at finansminister Siv Jensen presenterer mer enn bare en opprettholdelse av dagens boliglånsforskrift.

– Vi antar at det kommer forslag til endringer i politikken også, og da gjerne noe som adresserer førstegangskjøperne. Det er et paradoks at man må være litt rik for å kunne få glede av de norske skattesubsidene av bolig, sier han.

Lundesgaard peker på at enkelte krav i boliglånsforskriften har slått sterkt ut. Som også Norges Bank konkluderte med i sin analyse av forskriften, mener Eiendom Norge den er svært effektiv. Men de peker på at den også kan være urettferdig.

– Mens studielån tas i totalgjelden, skal ikke skattfrie inntekter og barnetrygd tas med som inntekt i grunnlaget bankene bruker for å innfri lån, sier han.

Snur flyttestrømmene?

Med et kort unntak tidlig på syttitallet har de store flyttestrømmene vært inn i byene. Det har også gjort at boligprisene har vokst litt raskere i sentrale strøk.

 
null

Men i det siste har ting endret seg. For nå øker utflyttingen fra Oslo kraftig.

Tall fra SSB viser at 17.050 flyttet fra Oslo til Akershus det siste året, mens bare 10.450 flyttet den andre veien.

Utviklingen i boligprisene gjenspeiler også denne utviklingen. Mens de har falt med 0,7 prosent i Oslo de siste 12 månedene, har de økt me 7,4 prosent i byer som Hamar, Fredrikstad og Sarpsborg. Drammens-regionen og områdene rundt Tønsberg har også sett mye høyere vekst enn i Oslo.

 

Eiendom Norge forklarer prisutviklingen i den ytre randssonen med at prisene på det sentrale Østlandet har blitt svært høye, særlig etter den kraftige veksten i 2016 hvor prisene økt med over 26 prosent i Oslo.

– Prisnivået er blitt en barriere. Det er åpenbart at det smitter over på områdene rundt, sier Lundesgaard.

Samtidig tror han har flere fått øynene opp for hva man får for pengene hvis man flytter ut av hovedstaden.

Ap varsler mer boligpolitikk

Leder i Boligprodusentene, Per Jæger sa i Dagens Perspektiv tidligere i vår at slik han så det var det ingen partier på Stortinget som førte en målrettet boligpolitikk.

Med det viste han til mangelen på svar på flere av de store og vanskelige spørsmålene med konsekvenser for boligbyggingen i landet. Det gjelder byggekravene, energieffektivitet, hvor høyt man skal bygge og hvorvidt man mener alvor med knutepunktfortettingen i de store byene.

Arbeiderpartiets boligpolitiske talsperson, Siri Staalesen, tok opp hansken i en kronikk på NRK Ytring hvor hun pekte på viktigheten av knutepunktsatsingen og behovet for å styrke Husbankens arbeid med å få økonomisk svake husholdninger inn på boligmarkedet.

I dag gjentok partileder i Ap, Jonas Gahr Støre, i NRKs Politisk Kvarter at partiet kommer til å satse mer på boligpolitikk fremover. På spørsmål om han vil gjenreise den sosiale boligpolitikken man hadde før liberaliseringstiden på 80-tallet, svarer han delvis bekreftende og peker på at politikken må være tilpasset vår tid.

– Vi må slå ring om de som er førstegangsinvestorer på boligmarkedet. Og kommunene må ha en plan for hvordan de skal tilby svakerestilte rimelige utleieboliger, sier Støre og peker på at Oslo kommune har noe slikt til vurdering for tiden.

Powered by Labrador CMS