pris og rente

Tror renten blir satt opp før jul

Renten kan bli satt opp med 0,25 prosentpoeng i desember, tror DnB NOR Markets.

Publisert Sist oppdatert

- Deretter kan det komme et nytt rentehopp på et kvart prosentpoeng innen august neste år, spådde DnB NORs sjefanalytiker Øystein Dørum da han onsdag la fram bankens rapport om de makroøkonomiske utsiktene.

Men sjefanalytikeren poengterte at spådommen er heftet med usikkerhet. Og usikkerheten speiler seg i illustrasjonsvalget DnB NOR Markets har valgt for omslaget til rapporten som har tittelen «Økonomiske utsikter 3. tertial 2009». Bildet av et tåkelagt landskap preger forsiden, og symbolikken er valgt med omhu, ifølge analytiker Bjørn-Erik Orskaug:

- Vi befinner oss i tåkeheimen. Vi er usikre på hva som ligger bak tåken og hvor veien går videre. Alt ser usikkert ut og er vanskelig å tolke, sier Orskaug.

Norges Banks styringsrente holdes nå på 1,25 prosent. DnB NOR Markets tror altså den kan stige til 1,75 innen august neste år.

Bakgrunnen for spådommen er de nye signalene sentralbanksjef Svein Gjedrem ga under rentemøtet 12. august. Sentralbanksjefen sa da at det ser ut til at produksjonen og sysselsettingen i Norge kan avta noe mindre enn ventet.

- Nye tall kan endre dette, men skulle denne utviklingen fortsette, kan det bli aktuelt å øke renten tidligere enn anslått i siste pengepolitiske rapport, sa Gjedrem. (©NTB)

Powered by Labrador CMS