Samfunn
Turistrekord hjelper gresk økonomi
Greske myndigheter forventer turistrekord med over 20 millioner besøkende i år. Turistene svikter ikke landet til tross for den økonomisk krisen.
Greske myndigheter estimerer at 25 millioner turister vil passere passkontrollen i år, mot 21 millioner i fjor, ifølge nyhetsbyrået Reuters.
– Hvis tallene vi stemmer og denne trenden fortsetter, vil den greske turistindustrien ha et bedre 2015 enn 2014, sier turistminister Elena Kountoura.
Hellas' største flyselskap Aegean Airlines sier det har 19 prosent flere passasjerer sammenlignet med samme måned i fjor. Det til tross for at ti nye selskaper i år har begynt å fly europeere og andre til og fra Aten.
Utgjør en femdel av økonomien
Den greske turistorganisasjonen SETE anslår at en svikt i antall hotellbookinger i slutten av juni og begynnelsen av juli er hentet inn i igjen i løpet av resten av julimåned, ifølge Wall Street Journal.
Turisme utgjør en femdel av den greske økonomien.
– Turistnæringen er vår største næring og vår største kilde til økonomisk aktivitet i dag. Den bidrar også til flest arbeidsplasser, sier Kountoura.
Det kriserammede landet står på konkursens rand. Samtidig skaper turistnæringen 750.000 direkte arbeidsplasser i Hellas. Tallet stiger til 1,5 millioner dersom man inkluderer jobber knyttet indirekte til næringen. Den omfatter dermed en stor andel av arbeidsstyrken i landet som består av 4,7 millioner mennesker.
Ny krisepakke
En ny avtale om kriselån til Hellas ble godkjent i nasjonalforsamlingen i Aten tidlig fredag. Samme dag ga finansministrene i eurolandene grønt lys.
Lånepakken er på 86 milliarder euro, tilsvarende 780 milliarder kroner, over tre år. Det er den tredje krisepakken til Hellas på fem år. For å få utbetalt pengene, har grekerne måttet forplikte seg til omfattende økonomiske reformer.
Neste uke skal avtalen til behandling i nasjonalforsamlingene i de respektive eurolandene. Forbundsdagen i Berlin behandler avtalen onsdag. Tyskland er blant landene der det har vært stor skepsis til om grekerne vil holde løftene om reformer.
Også i Nederland har skepsisen vært stor, avstemningen der finner sted samme dag. Landets finansminister Jeroen Dijsselbloem påpeker imidlertid at avtalen som er forhandlet fram med Hellas er den «sterkeste og mest konkrete» så langt.