ukens utgave

Ukeavisen Ledelse nr. 36, 2012

Kjøp PDF av ukens utgave av Ukeavisen Ledelse og les blant annet andre artikkel i vår nye serie om instinktene som villeder deg.

Publisert Sist oppdatert

Papirutgaven av Ukeavisen Ledelse inneholder mye godt stoff som ikke blir lagt ut her på nettsidene.

Klikk her for å bestille tre-måneders prøveabonnement for kr 299!

Denne uken kan du blant annet lese følgende saker:

Liv & ledelse

Overoptimistiske sjefer

En rekke studier viser at ledere er mer optimistiske enn realitetene gir grunn til. – De mest kroniske optimistene har en tendens til å systematisk overvurdere prosjekter, sier Finn Jebsen, styreleder i Kongsberg Gruppen og tidligere toppsjef i Orkla.

Spør om arbeidsrett:

Endringsoppsigelse

Spørsmål: Jeg har jobbet som salgssjef i flere år i samme bedrift (bedriften ble kjøpt opp for to år siden). Jeg har hatt åtte direkte rapporterende til meg og har hatt ansvaret for 70 prosent av omsetningen i Norge. Vi har den siste måneden omstrukturert og det teamet jeg leder er krympet til seks ansatte. I dag ble jeg informert om at jeg er flyttet ned til salgstøtte for et distrikt.
Spørsmålet mitt er om bedriftsledelsen kan endre min stilling fra salgssjef til individuell bidragsyter med dertil endringer i ansvar/fullmakter/lønn, uten å endre min kontrakt og gi meg varslet tid?

Redusert arbeidstid

Spørsmål: Jeg er en dame på 61 år og mitt spørsmål er: Hvor lenge må jeg ha jobbet i 100 prosent stilling før jeg kan gå ned til 80 prosent å ha krav på 100 prosent lønn?
Normalt så jobber jeg 80 prosent, i en periode nå skal jeg jobbe 100 prosent.

Advokatene i Storeng, Beck & Due Lund svarer.

Lederspeilet:

Leder uten ledergruppe

Han hadde sittet som styreleder i 90 sekunder da kravet om gransking av selskapet kom. Senere sa han ja til å ta over ledelsen av et milliardselskap som fullstendig manglet ledelse.

Førsteklasses damer

Margaret Taylor ba på sine knær om at mannen ikke skulle bli president. USAs førstedamer har ikke alltid vært en god støtte.

Lederverktøyet:

– Ta ledelsen over nettløsningene

Mange ledere fokuserer for ofte på gale eller kontraproduktive detaljer i bedriftens nettløsninger, mens nettbutikken eller mobilløsningen forvitrer. Det taper bedriften penger på.

Innfører mer pliktetikk i Forsvaret

– Yngre generasjoner ser flere rettigheter enn plikter. Vi skal involvere dem, men også lære dem pliktetikk, sier Jan Erik Finseth, viseadmiral og sjef for forsvarsstaben.

Forenkling løser kriser

Hva gjør bedrifter for å håndtere kriser og urolige tider? Jo, de lager regler – mange regler. Disse reglene, bestemmelsene og styringsverktøyene øker i takt med de vanskelige tidene, og fungerer ikke etter sin hensikt. De hemmer organisasjonene, medarbeiderne og ledelsen, viser ny forskning fra Boston Consulting Group.

Lederfokus:

Dilemmaer i ledelse

Å lede innebærer hele tiden å balansere dilemmaer, og det er denne praktiske balanseringen som gjør ledelse til en så spesiell og lite forstått disiplin. Det som særpreger et dilemma er at det ikke kan løses en gang for alle ved å gjøre et konkret enten/eller - valg!

- Et godt sted å arbeide

92 prosent av de ansatte i reisebyrået Berg-Hansen synes selskapet er et godt sted å arbeide. I fjor fikk selskapet nye verdier.

Samfunn, etikk & kultur

Bærekraft:

Dersom du setter deg i stolen til en norsk bedriftsleder – eller kanskje allerede sitter der: Hva var det du gjorde i 2012 som skapte deg et konkurransefortrinn i 2020?

Toppleder for en dag

Denne uken fikk NAV-direktør Joakim Lystad, Høyre-leder Erna Solberg, eier og konsernsjef Johan H. Andresen og ABB-direktør Steffen Waal en arbeidsdag litt utenom det vanlige. De deltok på Leder for en dag.

Kunst på jobb:

Kunst i sentrum

Midt i Oslo sentrum ligger Rica Oslo Hotel. Her viser hotelsjef Grete S. Larsen stolt frem skulpturen, laget av kunstneren Per Ung, som pynter opp resepsjonsområdet.

Powered by Labrador CMS