ukens utgave

Ukeavisen Ledelse nr. 39, 2012

Kjøp PDF av ukens utgave av Ukeavisen Ledelse og les blant annet om hvordan man blir lurt av det første tallet man ser i en forhandlingssituasjon.

Publisert Sist oppdatert

Papirutgaven av Ukeavisen Ledelse inneholder mye godt stoff som ikke blir lagt ut her på nettsidene.

Klikk her for å bestille tre-måneders prøveabonnement for kr 299!

Denne uken kan du blant annet lese følgende saker:

Liv & ledelse

Forankringsfellen

Når vi skal anslå hvor mye noe er verdt, eller hvor lang tid noe tar, blir vi påvirket av tidligere tallforslag. Dette skjer også når forslaget har lite med saken å gjøre. Ukeavisen Ledelse har snakket med psykologiprofessor Karl Halvor Teigen og forhandlingsekspert Sigurd Knudtzon om forankringsfellen.

Spør om arbeidsrett:

Rusmiddelkontroll

Spørsmål: En av våre ansatte transportsjåfører har de siste ukene ved flere tilfeller opptrådt sløv og uoppmerksom på jobb. Vi har tatt dette opp med ham, og spurt om han er påvirket av medisiner eller rusmiddel. Han har avvist dette, men vi er ikke overbevist. Vi kan ikke påvise beruselse. Kan vi kreve at han avgir blodprøve eller lignende for å avklare mistanken? Vi tenker på å innføre en generell adgang til å foreta rusmiddelkontroll av alle de ansatte, både ved konkret mistanke og rutinemessig for at det skal virke forebyggende. Hvordan skal vi gå frem?

Advokatene i Storeng, Beck & Due Lund svarer.

Slik bygger du endringskapasitet

Striden rundt Bente Mikkelsens studiepermisjon handler ikke om skipperen som går fra borde mens det stormer rundt skuta. Det handler snarere om hvem som er til stede på rederikontoret, og det er ikke der problemene på hvert enkelt fartøy skal løses.

Lederspeilet:

Den nye presidenten

NHOs nye president, Heine Wang, startet vaktselskap sammen med broren og en kamerat på åttitallet. I fjor omsatte Nokas AS for 1,5 milliarder kroner.

Vekst i executive search-bransjen

De fleste av de største selskapene i bransjen økte sin omsetning i 2011. Faglig spesialisering er en av årsakene.

Lederverktøyet:

– Medarbeiderne skal gjøre deg attraktiv

Du blir ikke en attraktiv arbeidsgiver før dine ansatte blir dine ambassadører. Ifølge forfatter og bedriftsrådgiver, Anna Dyhre, sparer bedrifter som Statoil og Ikea enorme summer på at de ansatte gjør dem til attraktive arbeidsgivere.

Litteratur og ledelse:

I komfortsonen

I forrige uke var jeg på vei til et møte på Sørlandet og kom til å lytte på Ekko i P2 og en samtale rundt boken Bli Best av Erik Bertrand Larsen, ett av de siste skuddene på stammen om selvrealisering.

Nyskaping & næringsliv

Ingen jobb for liten

Slagordet til Betongmann på Skedsmokorset er fortsatt "Ingen jobb for liten" selv om bedriften i dag er en av de største aktørene i betongmarkedet.

Spør om forretningsjuss:

Forhandlingsprosessen som del av gevinstrealiseringen

Gevinstrealisering handler om å etablere en riktig forventning og å oppnå de gevinster som man har forventer. For en kunde begynner det juridiske bidraget til gevinstrealisering ved anskaffelser lenge før kontrakten signeres

Av i Føyen Advokatfirma DA.

Nytt fra EU:

EØS-fond ready for take off

Norge betaler et anselig beløp for å få tilgang til EUs indre marked.

BDO:

Skattenytt i statsbudsjettet 2013 - men ikke de store endringene

Statsbudsjettet inneholder ikke de helt store overraskelsene når det gjelder skatt.

Eksperter ved revisjons­huset BDO skriver månedlig om økonomi, ledelse og andre saker som er viktig for nystartede bedrifter.

Samfunn, etikk & kultur

Generalene i råvarekrigen

Fra dyphavsboringer i Arktis til saltgruver i Andesfjellene – den kommersielle jakten på nye forekomster av olje, gass, metaller og andre verdifulle råstoffer spisser seg til. Vinnerne så langt er noen få generaler på toppen av råvareselskapene.

Spillerom:

Små grep for store løsninger

De færreste utenfor Oslo kjenner til det men Norgeshistoriens desidert største byutvikling foregår akkurat nå i Groruddalen. Det er et løft med historiske dimensjoner, skriver Kultmag-redaktør Esben Hoff.

Kunst på jobb:

Gammelt verk skaper ny debatt

På Skaun kommunes rådhus i Børsa finner man et kunstverk fra 1988 som fortsatt skaper debatt.

Powered by Labrador CMS