ukens utgave

Ukeavisen Ledelse nr. 42 2012

Kjøp PDF av ukens utgave av Ukeavisen Ledelse og les blant annet om hvordan offentlige ledere finner trygghet i rapporteringskrav og mål.

Publisert Sist oppdatert

Papirutgaven av Ukeavisen Ledelse inneholder mye godt stoff som ikke blir lagt ut her på nettsidene.

Klikk her for å bestille tre-måneders prøveabonnement for kr 299!

Denne uken kan du blant annet lese følgende saker:

Liv & ledelse

Ikke helt sjef

Tenk deg at du leder en virksomhet. Likevel har du hverken makten eller innflytelsen du føler du trenger for å gjøre en god jobb. Dette er hverdagen for mange ledere.
Ledelsesekspert Jan Ketil Arnulf ved Handelshøyskolen BI mener toppledere i Staten reduseres til å effektuere beslutninger, basert på mål andre har satt.
Ukeavisen Ledelse setter her fokus på lederstillinger i et maktvakuum.

– Gjør pensjonsgodene mer synlige

Informer om pensjonsordningene allerede i stillingsannonsen, oppfordrer Jan Fredrik Nordby i Finansnæringens Fellesorganisasjon.

Spør om arbeidsrett:

Bedriftskantine

Spørsmål: Vi planlegger innføring av tvungen trekk i lønn på kr 350,- pr mnd (11 mnd i året) for å spise i kantinen alle arbeidsdager. Forslaget er behandlet i AMU, men har av forskjellige grunner møtt motstand hos enkelte medarbeidere. Det blir blant annet fremholdt at forslaget ikke er lovlig. Hva er fakta og hva foreslår dere at vi gjør?

Lønnsregulering

Spørsmål: I mai 2012 fikk jeg en lønnsøkning på 2,3 % uten å ha signert/avtalt noe med arbeidsgiveren. Jeg kommenterte med en gang at jeg ønsket en høyere økning enn 2,3 for min ekstra innsats og for at lønnsjusteringspolitikken hadde vært meget dårlig i de siste to årene, selv om bedriften fortsatte å ansette nye medarbeidere hele tiden.
Etter mange måneder og diverse purringer fikk jeg endelig en positiv samtale i slutten av oktober. Da fikk jeg en lønnsøkning på ca. 4 % og daglig leder mener at lønnsøkningen skal virke fra november. Formell avtale ble sendt til meg den 1. november, men jeg har ikke signert den.
Spørsmålet mitt er: skal ikke den avtalte økningen virke fra mai i stedet for november? Det var faktisk ikke min feil at diskusjonen ble konkretisert så sent.

Advokatene i Storeng, Beck & Due Lund svarer.

Fra ris til ros

Fjellinjen fikk kritikk både i media og av kunder som mente de ikke ble tatt på alvor, med lang ventetid på telefon lang saksbehandling.

Lederspeilet:

Engang fisk – alltid fisk

For Ole-Eirik Lerøy har yrkeslivet dreid som om fisk. Allerede som åtteåring begynte han i familiebedriften Hallvard Lerøy. I dag leder han Marine Harvest, en milliardbedrift innen oppdrett og sjømat.

Hærlig ledelse:

Kommunikasjon, mitt beste våpen

Kommunikasjon kan bli en leders beste våpen, om han eller hun mestrer kunsten godt.

Lederverktøyet:

Slik flerdobles salget

Skal du markedsføre deg på nett eller med en annonse på print kan du enkelt øke responsen. Ved å gjennomføre A/B splitt-testing kan både salg og respons økes med flere hundre prosent.

Bill mrk.: Bedrifter søker ledere

Eldrebølgen skyller over oss, og stadig flere bedrifter er til salgs. Dyktige ledere og lederteam bør benytte muligheten til å ta eierskap over slike bedrifter. Det skaper en bedre balanse i samfunnet, og er samfunnsøkonomisk gunstig.

Når junior skal overta bedriften

Junior skal overta bedriften fra senior. Det kan gå galt, men generasjonsskiftet kan også gjøres ganske smertefritt.

Når junior skal overta bedriften

Junior skal overta bedriften fra senior. Det kan gå galt, men generasjonsskiftet kan også gjøres ganske smertefritt.

Når junior skal overta bedriften

Junior skal overta bedriften fra senior. Det kan gå galt, men generasjonsskiftet kan også gjøres ganske smertefritt.

Når junior skal overta bedriften

Junior skal overta bedriften fra senior. Det kan gå galt, men generasjonsskiftet kan også gjøres ganske smertefritt.

Sosialt akseptert

Å nekte de ansatte å benytte sosiale medier i arbeidstiden er som å nekte en telefonselger å bruke telefon, mener IBMs Alistair Rennie. Det er slutt på tiden da sosiale medier bare handlet om kommunikasjon og moro. Nå er verktøyene integrert i ledernes forretningsplaner – og de er effektive.

Gratis Harvard- og MIT-studier i nettskyen

Noen hver av oss har vel drømt om å studere ved MIT eller Harvard. Nå er det mulig, det blir gratis eller nesten gratis.

Samfunn, etikk & kultur

Ingen piknik i det grønne

Skiller grønn innovasjon seg fra annen innovasjon? Ja, mener Nordic Innovation og OECD, som har prøvd å finne ut nettopp det i en undersøkelse blant 28 bedrifter i reiselivet i 10 land.

Kunst på jobb:

Visuell profil

Canon Norge har denne uken plukket seg ut et maleri og ikke et fotografi som mange ville trodd på forhånd.

Powered by Labrador CMS