Tabber og tull

Ukens lovbrudd

Med det kongehuset vi har, kan Jonas Gahr Støre bare glemme å forby ekteskap mellom søskenbarn.

Publisert Sist oppdatert

Jonas Gahr Støre vil forby ekteskap mellom søskenbarn. Skulle noe slikt bli vedtatt i Stortinget, må loven effektueres av regjeringen, som jo er ansatt for å gjøre som Stortinget sier.

Og regjeringen, det er jo Kongen i statsråd. Hver fredag sitter regjeringen på Slottet og forteller Kongen hva den skal vedta, slik at Kongen skal kunne få anledning til å late som om han har bestemt det selv.

Men vi lurer litt på om Kongen egentlig har lyst til å bestemme akkurat dette. For da hans far Olav skulle gifte seg, valgte han sin kusine Märtha Sofia Lovisa Dagmar Thyra av Sverige. Og Olavs far Haakon giftet med sin kusine han også – nærmere bestemt prinsesse Maud Charlotte Mary Victoria av Sachsen-Coburg-Gotha.

Begrunnelsen for å forby søskenbarnekteskap er at det kan føre til genetiske skader på barna. Vi lurer på hvordan statsminister Jens Stoltenberg kommer til å fremføre akkurat dette lille pikante stykke politisk argumentasjon ansikt til ansikt med en monark som er resultat av nettopp denne formen for avl gjennom opptil flere slektsledd. For den norske kongefamilien står ikke på noe punkt tilbake for alle de pakistanske drosjesjåførfamiliene som er grunnlaget for den forskningen som har ført til at forslaget i det hele tatt fremmes. Og den fremste blant forskerne er, av alle mulige mennesker hadde vi nær sagt, statsministerens egen søster Camilla.

Hva omtalte Kong Harald angår, så fremstår han imidlertid som en jordnær og fornuftig fyr uten synlige preg av genetiske skader. Kanskje ligger forklaringen i det biograf Tor Boman Larsen har antydet, nemlig at Olavs far ikke var den blivende kong Haakon i det hele tatt, men familiens britiske livlege?

Vi tror det. For litt flaks går det jo an å ha, om man så er Konge.

Powered by Labrador CMS