UNICEF på lag med Big Business
UNICEF tenker nytt med partnerskap med næringslivet | Får støtte til arbeid for rent vann og for barns kunnskapsutvikling i u-land | Bedrifter viser samfunnsansvar i praksis
FNs medlemsland forhandler i disse dager om reform av verdensorganisasjonen. Mens denne diskusjonen pågår, har enkelte deler av FN-familien startet sitt eget reformarbeid. Et eksempel på dette presenterte FNs hjelpeorganisasjon for barn UNICEF på en konferanse om bedrifters samfunnsansvar (corporate social responsibility CSR) i Oslo nylig.
Da UNICEF skulle finne ut hvordan de kunne bekjempe helse- og ernæringsproblemer knyttet til urent vann, innledet de et partnerskap med merkevaregiganten Procter & Gamble. Resultatet er blant annet et rensepulver som gjør urent vann drikkeklart på noen minutter. Partene skal nå i samarbeid utprøve, produsere og distribuere det nye produktet i syv afrikanske land.
I Latin-Amerika jobber organisasjonen med hvordan den bedre kunne beskytte fattige barn mot seksuelle overgrep. Tiltaket som organisasjonen har størst tro på, er et partnerskap med det brasilianske oljeselskapet Petrobras som driver over 6.000 bensinstasjoner i Brasil. Seksuelt misbruk av barn er et stort problem i forbindelse med tankbilsjåførenes nattlige opphold ved disse bensinstasjonene. Med støtte fra UNICEF har Petrobras tatt ansvar for å bekjempe dette ondet over hele Latin-Amerika. Målgruppen er både stasjonene, deres nærmiljø og sjåførene.
General Electric er kjent for sin evne til å måle fremgang og resultater i egne virksomheter og blant egne medarbeidere. UNICEF er opptatt av å finne ut om og når barna de kommer i kontakt med, er klar for skolegang og om hvilke forutsetninger det enkelte barn har for å lære. Sammen har konglomerat-giganten og FN-organisasjonen utviklet et evalueringssystem for barns kunnskapsutvikling. Systemet er tatt i bruk i Mexico, og neste stopp er Kina.
Det konferansedeltakerne i Oslo fikk høre om, er et annet uttrykk for det som også ble tydelig etter tsunami-katastrofen i desember: Det er vel og bra med pengegaver, men mest av alt trenger verdenssamfunnet bedrifter som mobiliserer sine talenter og sitt organisasjonsapparat til å løse utfordringer som verken FN eller de enkelte landene klarer på egenhånd. Partnerskap med enkeltselskaper slik UNICEF nå legger mer og mer vekt på, åpner interessante perspektiver. Jo mer utbredte og effektive slike partnerskap blir, jo mindre avhengig blir FN av medlemslandene for å løse sine oppgaver.
Kritikere vil hevde at UNICEF ved å jobbe på denne måten allierer seg med kapitalkrefter som primært er ute etter å bruke organisasjonens renommé til å fremme egne interesser. Selskapene som utvikler slike partnerskap, legger heller ikke skjul på at samarbeidet både åpner for markedsføring og hjelper selskapene å utvikle produkter og tjenester som er bedre tilpasset de fattige landenes behov.
Anne-Marie Grey, en av toppsjefene i UNICEF, legger ikke skjul på at partnerskap med næringslivet fortsatt er kontroversielt: «I utviklingsmiljøer og i FN-systemet har det vært vanlig å se på de multinasjonale selskapene som en del av problemet. Vi forsøker å se på næringslivet som en del av løsningen,» sier Grey til Mandag Morgen. På spørsmål om ikke partnerskapet innebærer at UNICEF indirekte legitimerer alt hva selskapene ellers foretar seg, svarer hun: «Vi «screener» ikke hvilke nasjonale regjeringer vi jobber med, så hvorfor skulle vi stille andre krav til hvilke selskaper vi samarbeider med? Bedriftene er i økende grad på jakt etter konkrete og målbare former for å uttrykke sitt samfunnsansvar. Det vi forsøker er å finne kreative måter å utnytte denne interessen på, slik at vi kan klare å nå FNs millenium-mål,» sier Grey.