DP helg

Georg Jacobsen, «Haren», 1922, Trondheim kunstmuseum.

Unikt innblikk i en av modernismens mest innflytelsesrike kunstnere i Norden

Georg Jacobsens verk, og verk fra kunstnerne rundt ham, stilles ut i Trondheim.

Publisert Sist oppdatert

Høstens utstilling, «Billedbyggeren Georg Jacobsen», på Trondheim kunstmuseum Gråmølna blir en godtepose for alle som setter pris på modernismens malerkunst, skriver museet i en pressemelding.

Den danske maleren og kunstteoretikeren Georg Jacobsen (1887-1976) inspirerte en hel generasjon av kunstnere og hans innflytelse kan spores i mange kjente kunstnerskap. Nå fylles Gråmølnas første etasje med et stort utvalg av hans øvrige verk, og i tillegg verk av kjente kunstnere fra kretsen rundt ham.

Utstillingens hovedverk «Haren» (1922) er et av Trondheim kunstmuseums samlings mest bejublede verk, og maleriet blir av mange kunstnere ansett som et mesterverk i komposisjon og billedbygging. Gjennom sine komposisjonsprinsipper og tanker om billedbygging har Jacobsen hatt stor betydning for norsk billedkunst.

Georg Jacobsen var i en periode professor ved Kunstakademiet i Oslo og skrev flere bøker om geometriske komposisjonsprinsipper og ikke minst det gylne snitt – som han anså som maleriets evige lover. På TKM Gråmølna får publikum en unik mulighet til å oppleve bredden av Jacobsens arbeider og hans prosess.

Blant studentene hans – kjent som Jacobinerne – finner vi blant annet kunstnere som Ragnhild Kaarbø, Else Hagen, Aage Storstein, Else Christie Kielland Arne E. Holm, Kåre Mikkelsen og Alexander Schultz.

Gjennom bøkene sine har Jacobsen hatt stor betydning for flere kunstnere i Trøndelagsregionen, og arbeidene til flere av elevene finnes i museets samling. Blant dem var Arne E. Holm, som i sin tid var intendant og formann i Trondhjems Kunstforening. Holm spilte en viktig rolle i oppbyggingen av det som i dag er Trondheim kunstmuseums samling, og i kunstmiljøet i Trondheim på 1950 og 1960-tallet.

Utstillingen «Billedbyggeren Georg Jacobsen» viser arbeider av Jacobsen selv, kretsen rundt ham, og hans studenter. Gjennom utstillingen får publikum et unikt innblikk i en av modernismens mest innflytelsesrike kunstnerne i Norden - og generasjonen han inspirerte.

Utstillingen er et samarbeid mellom Trondheim kunstmuseum, Ribe kunstmuseum og Fuglesang kunstmuseum i Danmark.

Billedbyggeren Georg Jacobsen
16.10.2021 - 13.02.2022
TKM Gråmølna

Powered by Labrador CMS