internasjonalt eu

Utfordringene i kø for nyvalgte Jagland

Med klar margin ble Thorbjørn Jagland valgt til Europarådets nye generalsekretær. Nå vil han jobbe for sin europeiske drøm, et fredelig og grenseløst Europa.

Publisert Sist oppdatert
Seniorforsker Sverre Lodgaard i Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) mener Europarådet har fått en visjonær leder med store ambisjoner.
- Det var storartet, kunne Jagland fortelle NTB etter å ha avlevert sin takketale foran parlamentarikerforsamlingen i Strasbourg tirsdag.
Over ett år med valgkamp betalte seg dermed til slutt. I sin takketale hyllet Jagland det europeiske fredsprosjektet og samarbeidet mellom landene.
- Er det din europeiske drøm som nå blir oppfylt?
- Nei, dette dreier seg om det mirakelet jeg snakket om her inne, som er skjedd på det europeiske kontinentet. Det er dette jeg skal forsøke å bidra til, sammen med de andre europeiske organisasjonene, sier Jagland til NTB.
Lodgaard mener Jagland har en mulighet til å stå fram som en visjonær generalsekretær.
- Han er en politiker som liker å tenke i store trekk og som har store ambisjoner. Europarådet trenger en slik leder, sier Lodgaard til NTB.

Første siden Trygve Lie

Det er første gang en nordmann inntar sjefsstolen i Europarådet, og Jagland mener det er en viktig posisjon for Norge.
- Vi har ikke hatt den høyeste posisjonen i noen av de store internasjonale organisasjonene siden Trygve Lie var generalsekretær i FN, sier han.
På vei ut fra salen ble den nyvalgte generalsekretæren nærmest overfalt av presse og delegater som ville gratulere ham med valgseieren.
Jagland vant over den tidligere polske statsministeren Wlodzimierz Cimoszewicz med 165 mot 80 stemmer.
Torsdag blir Jagland formelt tatt i ed i den nye jobben, hvor reform av den 60 år gamle organisasjonen vil stå øverst på agendaen. Det har vært et poeng for medlemslandene å velge en tidligere statsleder til generalsekretær for å gjøre Europarådet mer synlig, noe Jagland nå må gyve løs på.

Lovet reform

Særlig en effektivisering av Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, som er nedlesset i grunnløse saker, samt forholdet til medlemslandet Russland vil bli blant det første han vil ta tak i.
- Det er 850 millioner mennesker som kan sende inn sin sak til menneskerettighetsdomstolen, og 100.000 gjør det årlig. Så dette er den viktigste menneskerettighetsorganisasjonen i verden, sier Jagland.
Flyktninghjelpen ber den nye generalsekretæren om å jobbe for en mer human flyktningpolitikk i Europa.
Organisasjonen karakteriserer flyktningpolitikken i europeiske land som skakkjørt og ber Jagland om å arbeide for å få den på rett kjøl.
I sin tale til forsamlingen lovet Jagland for øvrig å bruke humor i sin nye gjerning, og siterte en passasje fra den britiske humorserien «Javel, statsråd».
Han lovte også å være generalsekretær for alle i organisasjonen.

Norsk anseelse

- Det ligger store og viktige felles agendaer i både Europarådet og i EU som burde engasjere Norge. Utnevnelsen av Thorbjørn Jagland er et viktig steg på veien, sier leder Paal Frisvold i Europabevegelsen, som mener valget vil øke Norges anseelse i Europa og verden.
Men Thorbjørn Jagland må være seg bevisst at nesten halvparten av medlemslandene i Europarådet er land som står utenfor EU, mener leder Heming Olaussen i Nei til EU. (©NTB)
Powered by Labrador CMS